Način pripreme
Da biste napravili ovu puter pitu sa kremom od limuna i borovnicama traba vam pravougaoni kalup sa pokretnim dnom i i nelepljivim premazom. Veličina je 35/11 cm. Ako odlučite da koristite okrugli kalup, veličina je 22 cm.
U posudu stavite prosejano brašno sa prstohvatom soli, vanilom i praškom za pecivo. Dodajte jedno jaje i šećer, izrendanu koru jednog limuna i hladni kravlji maslac isečen na komade. Umesite meko puter testo. Obavijte ga komadom najlon kese i ostavite u frižider jedan sat.
Na nabrašnjenoj radnoj površini razvijte testo u obliku velikog pravougaonika. Uz pomoć oklagije ga prebacite u tepsiju, pažljivo formirajući visok bord, blago pritiskajući testo u stranice tepsije kako bi se formirao talasasti oblik.
Dno izbušite viljiškom. Da biste ispekli dobru školju od testa koju ćete posle napuniti kremom od limuna, pogledajte fotografije pripreme i pratite sledeća uputstva.
Komadom papira za pečenje prekrijte testo, prekrivajući i zidove. Na papir stavite sirove leblebije ili pasulj kako bi pritisli testo da se prilikom pečenje ne bi diglo.
Pecite puter testo oko 35-40 min. na 170°C u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom. Toplo puter testo je veoma krhko, zato sačekajte da se ohladi barem 10 minuta i pažljivo ga prebacite na podmetač.
U šerpu sipajte sveže mleko, dodajte celo jaje, šećer i brašno. Posudu stavite na umerno zagrejanu ringlu i počnite odmah da mešate dok se krem ne zgusti.
Gotov krem aromatizujte narendanom korom limuna.
Školjku od testa napunite toplim kremom i zagladite pitu. Ukrasite svežim borovnicama, pospite šećerom u prahu.
Potpuno ohlađen u pitu sa kremom od limuna i borovnicama isecite!
Neka vam je slatko!