Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Puter pita sa kremom od limuna i borovnicama

Puter pita sa kremom od limuna i borovnicama

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871992k168
18/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Gurman koji voli da prezalogaji pitu traži ozbiljnu vezu s nekim ko voli da pravi ovakvu"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g
  • šećer - 100 g, kristal
  • maslac - 120 g
  • jaja - 1 komad
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • vanila - 1 kesica
  • kora limuna - narendana
  • so - prstohvat
  • za krem
  • sveže mleko - 250 ml
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 2 supene kašike, kristal
  • brašno - 1 supena kašika
  • kora limuna - narendana
  • borovnice - 100 g, sveže
  • šećer u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste napravili ovu puter pitu sa kremom od limuna i borovnicama traba vam pravougaoni kalup sa pokretnim dnom i i nelepljivim premazom. Veličina je 35/11 cm. Ako odlučite da koristite okrugli kalup, veličina je 22 cm.

U posudu stavite prosejano brašno sa prstohvatom soli, vanilom i praškom za pecivo. Dodajte jedno jaje i šećer, izrendanu koru jednog limuna i hladni kravlji maslac isečen na komade. Umesite meko puter testo. Obavijte ga komadom najlon kese i ostavite u frižider jedan sat.

Na nabrašnjenoj radnoj površini razvijte testo u obliku velikog pravougaonika. Uz pomoć oklagije ga prebacite u tepsiju, pažljivo formirajući visok bord, blago pritiskajući testo u stranice tepsije kako bi se formirao talasasti oblik.

Dno izbušite viljiškom. Da biste ispekli dobru školju od testa koju ćete posle napuniti kremom od limuna, pogledajte fotografije pripreme i pratite sledeća uputstva.

Komadom papira za pečenje prekrijte testo, prekrivajući i zidove. Na papir stavite sirove leblebije ili pasulj kako bi pritisli testo da se prilikom pečenje ne bi diglo.

Pecite puter testo oko 35-40 min. na 170°C u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom. Toplo puter testo je veoma krhko, zato sačekajte da se ohladi barem 10 minuta i pažljivo ga prebacite na podmetač.

U šerpu sipajte sveže mleko, dodajte celo jaje, šećer i brašno. Posudu stavite na umerno zagrejanu ringlu i počnite odmah da mešate dok se krem ne zgusti.

Gotov krem aromatizujte narendanom korom limuna.

Školjku od testa napunite toplim kremom i zagladite pitu. Ukrasite svežim borovnicama, pospite šećerom u prahu.

Potpuno ohlađen u pitu sa kremom od limuna i borovnicama isecite!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: