bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Božićni đevreci

Božićni đevreci

Božićni đevreci
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 5
29/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema40 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno60 min.
Porcije10
"Kao dodatak božićnom raspoloženju kod kuće, predlažemo vam recept za ukusne đevreke koji će se savršeno uklopiti u prazničnu trpezu"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • kvasac - 30 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - kašičica
  • jaja - 2 komada, bez 1 žumanceta
  • ulje - 4 supena kašike
  • brašno - 550 g
  • susam
  • seme maka
  • sirup
  • voda - 120 ml
  • šećer - 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo, u šerpu se stavi voda sa šećerom da provri, dok se šećer ne istopi i ostavi se da se ohladi.

U toplo sveže mleko s kašikom šećera, se izdrobi kvasac, dodaju se 3 supene kašike brašna i meša se da se dobije retka kaša. Ostavi se da se aktivira i sa ostalim sastojcima se mesi srednje meko testo, tako što se u toku mešanja dodaju 2-3 supene kašike ulja.

Mesi se dok ne upije masnoću. Testo, namazano uljem i prekriveno folijom, se ostavi 40-45 minuta da nadođe.

Razdvaja se na loptice veličine mandarine, a svaka se seče na dva dela.

Rukama se obrazuju tanki fitilji, dugi 40 cm, fitilji se upletu i krajevi se povežu tako da se dobije đevrek.

Svaki se potapa u šećerni sirup, iscedi se i ređa se u veliku tepsiju na papir za pečenje.

Đevreci si na kratko ostave, otprilike 10 minuta, premažu se umućenim žumancem i 1 supenom kašikom vode i pospu se ili samo susamom ili susamom i semenom maka.

Peče se u zgrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta dok se ne dobije prijatna zlatkasta boja. Vade se i prebacuju na poslužavnik.

To je bio trening za predstojeće praznike. Božićni đevreci su veoma ukusni, u trenutku nestaju.

Spremite ih, božanstveni su!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: