Način pripreme
Prvo, u šerpu se stavi voda sa šećerom da provri, dok se šećer ne istopi i ostavi se da se ohladi.
U toplo sveže mleko s kašikom šećera, se izdrobi kvasac, dodaju se 3 supene kašike brašna i meša se da se dobije retka kaša. Ostavi se da se aktivira i sa ostalim sastojcima se mesi srednje meko testo, tako što se u toku mešanja dodaju 2-3 supene kašike ulja.
Mesi se dok ne upije masnoću. Testo, namazano uljem i prekriveno folijom, se ostavi 40-45 minuta da nadođe.
Razdvaja se na loptice veličine mandarine, a svaka se seče na dva dela.
Rukama se obrazuju tanki fitilji, dugi 40 cm, fitilji se upletu i krajevi se povežu tako da se dobije đevrek.
Svaki se potapa u šećerni sirup, iscedi se i ređa se u veliku tepsiju na papir za pečenje.
Đevreci si na kratko ostave, otprilike 10 minuta, premažu se umućenim žumancem i 1 supenom kašikom vode i pospu se ili samo susamom ili susamom i semenom maka.
Peče se u zgrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta dok se ne dobije prijatna zlatkasta boja. Vade se i prebacuju na poslužavnik.
To je bio trening za predstojeće praznike. Božićni đevreci su veoma ukusni, u trenutku nestaju.
Spremite ih, božanstveni su!