Način pripreme
1. Iseckajte luk i prepržite ga na maslinovom ulju da se dobije blaga zlatkasta boja. Dodajte iseckani spanać, posolite i dinstajte dok se ne slegne i ne omekne.
2. Odjednom sipajte brašno i mešajte 1 minut, nakon toga nalivajte toplo mleko dva-tri puta uz neprestano mešanje da se dobije gust Bešamel. Možete da dolijete i još mleka, ako je potrebno. Začinite biberom, izrendajte plavi sir i kuvajte na slaboj do umerenoj vatri, uz neprestano intenzivno mešanje dok smesa ne počne da se odvaja od zidova posude.
3. Sklonite sa vatre i pokrijte streč folijom, tako da se ona lepo prilepi za smesu za krokete, da se ne bi formirala tvrda korica. Ostavite da se ohladi i stavite u frižider na 2-3 sata lili jednu noć.
4. Pripremite tri tanjra za pohovanje - jedan sa umućenim jajima sa soli, drugi sa brašnom i treći sa prezlama.
5. Oblikujte blago duguljaste krokete, tako što od čvrste smese uzimate onoliko koliko stane u zatvorenu šaku. Ako vam se lepi, namočite svoje dlanove. Uvaljajte prvo u brašno, posle u jaja i na kraju u prezle.
6. Ispecite krokete u zagrejanoj velikoj količini ulja na umerenoj do jakoj vatri. Kada dobiju zlatkastu boju, vadite ih na ubrus, koja će absorbovati višak ulja.
7. Poslužite krokete od spanaća sa plavim sirom uz omiljeni sos i piće po želji.
Prijatno!