Način pripreme
Izabrati zrele plave šljive. Najbolje je prethodno očistiti koštice i plod napraviti na kašu.
Voće sipati u veliki odgovarajući sud. Nakon 3-4 dana dodati šećer rastvoren u vodi (25 stepeni) u odnocu šećer: voda 1:3(4). Ako se dodaje 20 kg šećera, dodati 60 l vode. Mešati dok se u potpunosti ne rastvori i dodati u kašu od voća.
Tako primpremljen materijal se meša 3-4 puta na dan - koliko češće, toliko bolje. Nakon 14-tak dana proces fermentacije bi trebalo da bude završen i smesa bi trebalo da bude bistra odozgo, ali to zavisi od temperature, kvaliteta šećera i učestalosti mešanja. Bure ne zatvarati dok traje fermentacija. Najbolje je izmeriti šećer merilicom za šećer, koja treba da pokazuje 17-18%. Ako je procenat veći - dodati vodu, ako je manji - dodati šećer.
U nekim krajevima se dodaje i malo sirćeta (1 flaša na bure) ili limuntus, ukoliko su šljive mnogo prezrele. Do gornje ivice posude i materijala u njemu rastojanje treba da bude makar oko 30 cm u vreme fermentacije.