Način pripreme
Najpre operite i očistite veoma dobro dunje od mahovine. Poželjno je da odstranite i semenke ili bar da pazite da ih ne probijete dok pretvarate voće u pire. Možete da dodate pektin za pire, da se malo rastopi, jer je gusto, ali to nije obavezno.
Pire se prelije šećerom rastvorenim u vodi, jer obično količina je trećina voća (na 150 litara vode - 50 kg šećera, na primer). Zašećerenost u buretu na kraju treba da je između 18-20 %.
Kiselost se meri lakmusom. Ako je pH visok, koristite limunsku kiselinu, da je dovedete do otprilike 3. Sve što se dodaje u rakiju stavlja se prethodno rastvoreno, uz intenzivno mešanje.
Čuvajte bure na oko 20 stepeni u tamnoj prostoriji. Ono treba da je dobro zatvoreno, da nema dostupnost vazduhu. Ugljen dioksid od fermentacije se pušta kroz vodeni ventil.
Ako fermentacija ne krene odmah, moguće je da je izazovete dodajući malo umešanog hlebnog kvasca.
Rakiju od dunja pecite dva puta, odvajajući prvotok i lošu rakiju. Gotovu rakiju čuvajte 6 meseci u hrastovom buretu za maksimalno dobar ukus.