Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od milibrota»Vatruške sa sitnim sirom i trešnjama

Vatruške sa sitnim sirom i trešnjama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Vatruške sa sitnim sirom i trešnjama
Fotografije: marcheva14
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Naziv nije bitan, bitno je da je kolač ukusan i aromatičan, a ovaj ispunjava oba uslova"

Potrebni sastojci

  • testo
  • brašno - 360 g, belo, obično
  • sveže mleko - 180 ml
  • šećer - 3 supene kašike
  • jaja - 1 komad
  • žumance - 1 komad
  • so - 1 prstohvat
  • malsac - 60 g, na sobnoj temperaturi
  • suvi kvasac - 5 g
  • nadev
  • sitan sir - 250 g
  • žumance - 1 komad
  • maslac - 30 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 3 supene kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • mrvice od maslaca
  • brašno - 50 g, obično, belo
  • šećer - 2 supene kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • maslac - 30 g, hladan
  • još
  • trešnje - oko 70 g
  • skrob iz krompira - 1 kašičica
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Testo

Mleko se ugreje na ringli do 30 stepeni. Kvasac se sipa u posudicu zajedno sa 1 kašičicom šećera, dodaje se toplo mleko, promeša se i ostavi se na 10-15 minuta. Maslac se istopi i ohladi se do sobne temperature.

U veliku posudu se sipa brašno, dodaje se ostali šećer, prstohvat soli, promeša se. U sredinu se sipa aktivirani kvasac, dodaje se 1 jaje i 1 žumance, lepo se promeša drvenom kašikom i polako se naliva ohlađeni maslac.

Testo se mesi otprilike 10-12 min. Testo je veoma meko i lepljivo, u principu ne dodaje se više brašna, ali ja sam dodala ne više od 1 supene kašike. Posuda se malo naulji i stavi se testo, pokriva se i ostavi se 30 minuta da naraste.

Za to vreme se sprema deo sa maslacem. U posudu se sipa brašno, šećer i vanila i odozgo se sipa hladan maslac u kockama. Brzo se meša prstima ili uz pomoć ručnog slastičarskog blendera da se dobiju fine mrve. Posuda se stavi u frižider do upotrebe.

Nadev sa sitnim sirom

Za pripremu punjenja sitan sir se procedi kako bi bio finiji. Slobodno može da se koristi rikota, tako kako sam napravila, ali bez obzira što je to fin sir, ipak sam ga procedila. Dodaje se šećer i meki maslac, meša se da se dobije glatka smesa i dodaje se žumance. Cela smesa se lepo promeša. Ostavi se sa strane.

Trešnje se očiste od koštice i stavljaju se u posudu sa kašičicom skroba od krompira, promeša se. Ostavi se sa strane.

Nakon 30 minuta testo se izvadi na dobro nabrašnjenu radnu površinu. Zavrti se tako sa dobije deblji cilindar. Od testa se odvoje komadi, svaki po 85.87 grama. Koristi se kantar. Od svakog komada testa se obrazuje lopta. Testo je i dalje lepljivo, zato ruke treba da se nabrašne kako bi mogle da se obrazuju lopte. Stave se u tepsiju na papir za pečenje. Prekriju se folijom i ostavi se tako 40 minuta.

Da bi se obrazovale vatruške uzima se čaša/tegla sa oblim dnom. Uz pomoć četke dno čaše se premaže uljem. Čaša/tegla se utisne u sredinu svake lopte naraslog testa tako da ostane lep trag, ali da se dno testa ne raspadne. Svaki put pre nego što se čaša utisne, namaže se uljem.

U svaku napravljenu rupu se stavlja otprilike 1 supena kašika skuvene smese, odozgo se zagladi i poređaju se trešnje. Moje trešnje su bile ogromne, zato su stavljene samo tri odozgo, svako će sam proceniti koliko je potrebno da stavi.

Originalni recept je sa višnjama!

Gotove vatruške se posipaju delom iz frižidera. Tog dela je više, i zato će ostati, to što ostane se stavi u zamrzivač i iskoristi se za neki drugi kolač.

Testo se bogato premaže jajetom umućenim sa 1 kašičicom svežeg mleka. Belance sam koristila za premazivanje, više ga volim i testo sam nekoliko puta premazala.

Peče su u zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 20 min dok testo ne porumeni.

Gotove se vade iz rerne i hlade na podmetaču. Raskošne Vatruške su gotove.

Izvor: Olga Šubotinskaja

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: