Način pripreme
Rerna - 180 stepeni; Pravougaoni kalup - 33/23 cm; visina - 6 cm; Radi se žičanom mutilicom.
1. Jaja i šećer se promešaju žičanom mutilicom, dodaje se vanila, sveže mleko i muti se u homogenu smesu. Ostavlja se sa strane.
2. Suva smesa se promeša žičanom mutilicom.
3. Sitan sir se umuti ili se izgnječi viljuškom.
4. Polovina istopljenog maslaca se sipa u kalup za pečenje.
5. Polovina suve promešane smese se rasporedi preko maslaca. Odozgo se rasporedi sitan sir i razbacaju se trešnje. Ponovo se sipa drugi deo suve smese, a smesa od jaja se izlije odozgo ravnomerno, može da se koristi veća kutlača. Preliva se ostatkom maslaca.
Ostavlja se da odstoji 30 minuta i nakon toga se peče na 180 stepeni oko 40-45 minuta. Gotov kolač se ostavlja na sobnoj temperaturi oko 2-3 sata i nakon toga se servira u pravougaonim parčićima.
Beleška: Predivan lagan voćni kolač. Veoma je interesantan način pripreme i to me je nateralo da ga napravim i ne žalim.
Veoma sam zadovoljna, ali jedino što sam promenila je šećer u suvoj smesi, prepolovila sam, jer slatke trešnje i toliko šećera mi je mnogo, ali to je pitanje ukusa, važno je da se to uopšte ne odražava na kvalitet ukusa kolača.
Samo kao savet to delim, da sitan sir treba da je neslan i najlepši, da ne bi bilo loše arome i da je potpuno suv.