Torta Aljaska sa jagodama

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
8483
3
03/12/2019
"Nežne pusličaste kore i sa svežim jagodana - ovo nije torta, ovo je ostvarena mašta "
Priprema25 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno85 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano38
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za sloj od puslica
  • jaja - 6 komada, belanca
  • šećer - 3/4 šolje
  • vanila - 1 komad
  • za nadev
  • jagode - 800 g
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • limun - 1/2 komada
  • za testo
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 1/2 šoljee
  • vanila - 1 komad
  • brašno - 1/2 šolje
  • maslac - 4 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Nekoliko jagoda se ostavljaju za ukras, ostale se pasiraju i mešaju se sa šećerom u prahu. Limun se iscedi i sok se dodaje u pire od jagode. Ostavlja se 3 sata u zamrzivaču, vadi se, muti se mikserom na niskoj brzini ili se muti žicom i vraća se nazad u zamrzivač.

Priprema se testo, pri čemu se jaja mešaju sa šečerom i vanilom. Smesa se zagreva 2 minuta na pari. Sklanja se sa ringle i muti se, dok ne zaliči na krem. Dodaje se brašno uz neprestano mešanje. Maslac se ostavlja da omekša i dodaje se u testo. Smesa se sipa u okruglu posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje, i peče se 30 minuta na 200 stepeni. Vadi se i ohladi se.

U posudu, koja je veličine kora, stavlja se prozračna folija i sipa se zamrznut pire od jagoda. Odozgo se poklapa korom i pritiska se pire. Pokriva se prozračnom folijom i ostavlja se da se zamrzne u zamrzivaču 4 sata.

Belanca se umute u sneg i šećer se postepeno dodaje. Na kraju se dodaje vanila. Torta se vadi iz zamrzivača i poklapa se pljosnatom posudom za pečenje.

Okreće se, folija i posuda se sklanjaju. Belanca se stavljaju u špric i njima se pokriva cela torta. Ostavlja se 30 minuta u frižideru i nakon toga se peče 5 minuta u rerni zagrejanoj na maksimum. Servira se odmah.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar