Med od divljeg cveća

04/12/2019
"Pustite pčelice da se odmore, uzmite stvati u svoje ruke i sami spremite med od divljeg cveća "
Priprema10 min.
Kuvanje140 min.
Ukupno150 min.
Porcije3
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano138
  • Pregledi tokom meseca5
  • Pregledi tokom sedmice5
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • radić - 4 pune šake (oko 200 cvetova) (Taraxacum officinale)
  • šećer - 1 kg, nerafinisani
  • voda - 1.25 l, izvorska
  • limunska kiselina - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Ova neverovatna lekovita biljka u drevnosti je nazivana balzam sunčevih zraka, a u savremenom dobu - prirodni biostimulator. Travari preporučuju njenu upotrebu kod bolesti kao što su ateroskleroza, upalni procesi u bubrezima i jetri, kao i kamen u žuči i bubrezima, holecistitis, gastritis s niskom kiselošću, niskim nivoom kalijuma u organizmu, ciroza u jetri.

Cveće se skuplja sa čistog mesta, van gradske prljavštine. Zato ih ne perem, jer se time skida njihov polen. Ukljanjam samo zelene drške cvetova. Dobro je da se obrade neposredno nakon njihovog sakupljanja.

Sirup spremam svake godine i prestala sam da pratim broj cvetova. Četiri prepune šake (s obe ruke) cveća se stavljaju u hladnu vodu. Polako se zagreje do ključanja. Ostave se malo da ključa, otprilike 20 minuta.

Nakon toplotne obrade, šerpa se skida sa ringle i ostavi se da prenoći na hladnom. Sledećeg dana se sve procedi kroz gazu, a cvetovi se lepo stiskaju.

U ostatak od kuvanja se sipa šećer i ponovo se polako zagreje sirup.

Šerpa bez poklopca se stavlja na ringlu. Kako bi se sačuvala korisna svojstva biljke, ringla se uključuje na najslabiju temperaturu.

Tako tečnost isparava ber kipenja, tečnost se meša drvenom kašikom.

Kuvanje se nastavlja dok kapljica sirupa, izlivena na hladan tanjir ne počne da se razliva. Dodajemo limunsku kiselinu i ostavimo još 10 minuta.

Treba da se dobije gust sirup s aromom cveća. Još vrućeg ga sipamo u suve staklene teglice, koje sa poklopcem okrečemo nadole.

Savet: 1. Drugu turu sam spremila sa smeđim nerafinisanim šećerom. Dobija se karamel boja meda, ali i kvalitet ukusa se promeni.

2. U velikom broju recepata srećemo dodavanje limuna kao konzervansa. Lično ja preferiram limunsku kiselinu za slatko, jer sam sigurna u njeno dugotrajno čuvanje. Prilikom pripreme sirupa obavezno dodajem limun, ali ipak boce prokuvam 5 minuta.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar