Način pripreme
Ugrejte veliki tiganj na tihoj vatri i dodajte maslac i maslinovo ulje. Nakon što se rastopi dodajte sitno iseckan luk i dinstajte 15 minuta ili dok ne omekša, ali da ne bude braon.
Smanjite ringlu i dodajte luk. Pržite dok ne postane providan. Dodajte šafran. Dodajte vino. Kad ispari, počnite da dodajete malo od bujona.
Svaki put kad voda ispari, dodajte sledeću kutlaču. I tako u trajanju oko 30 minuta, ali pazite da pirinač ne postane gnjecav. Gotovu smesu pomešajte sa rendanim parmezanom i sokom od limuna i ostavite da se ohladi.
Stavite orašaste plodove u posudu i prelijte vrelom vodom. Tako stoji 20 minuta, nakon toga pasiramo na glatku pastu. U nju dodajemo paradajz, sir i začine po ukusu.
Da bismo napravite loptice, stavljamo jednu veliku kašiku rižota u ruku, pritiskamo da dobijemo palačinku. U sredinu stavljamo nadev i poklopimo preostalim rižotom rukom.
Pažljivo oblikujemo loptu. Ponavljamo proceduru i sa preostalom smesom. Pohujemo u brašnu, jajima i prezlama i pržimo u ugrejanoj masnoći desetak minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Pržene arančine stavljamo na ubrus da se ocedi višak masti.
Za sos propržimo u maslacu beli luk, dodajemo ljutu alevu papriku i sok od paradajza. Kuvamo dok tečnost ne ispari. Gotov sos procedimo i posipamo svežim bosiljkom.