Način pripreme
/undefined Ova jednostavna keks torta je jedno blaženo zadovoljstvo sa mirisom maline, čiji se sveži ukus dobro balansira sa kremom od maline, možemo zameniti sa zamrznutim kada pripremamo kolač u hladnim zimskim danima.
Sveže mleko stavljamo da provri zajedno sa 200 g šećera, odvajamo 1 šolju od njega.
U ovu količinu mleka dodajemo brašno, skrob i odvojena žumanca
Sipamo smesu polako i uz neprestano mešanje u vrelo mleko. Mešamo 2-3 puta dok se ne zgusne. Dodajemo vanilu.
Preostali šećer stavljamo da provri sa 2 supene kašike vode dok ne dobijemo gust sirup. U njega dodajemo i liker od maline.
Belanca umutimo na čvrst sneg sa prstohvatom soli. Postepeno u njih dodajemo vreo sirup i mešamo dok ne dobijemo tvrdu penu.
Umućena belanca dodajemo pažljivo, ne prestajemo da mešamo vreo krem.
Nakon što se malo ohladi, dodajemo žele od malina. Kreb obojimo u roze boju, a miris je fantazija od maline.
Voće ostavljamo da se odmrzne.
Čokoladu sastružemo oštrim nožem na ljuspice ili izrendamo krupnije.
Za tortu koristimo kalup, otporan na toplotu ili u mom slučaju vatrostalnu činiju. Dno namažemo želeom od maline.
Poređamo dobro keks, pokrivamo domaćim kremom od maline.
Posipamo obilno čokoladom i poređamo voće maline. Tako ređamo sloj keksa, krem i voće. Završavamo kremom. Posipamo čokoladom i poređamo maline. Ukrašavamo listićima sveže mente.
Kombinacija čokolade, maline i mente je odgovarajuća.
Nakon što se keks torta ohladi, pokrivamo je folijom.
Ostavljamo u frižider na bar 10 sati.