Provansalska keks torta

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5221503k156
Provansalska keks torta
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
10/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
8
"Keks torta, koju možete pripremiti i tokom zime - čokolada, maline, menta... Saznajte ostale sastojke samo, iako smo skoro sigurni da ste se već uputili ka prodavnici"

Potrebni sastojci

  • keks - 3 pakovanja, običan
  • žele od malina - 60 g + još za premazivanje posude
  • maline - 400 g, zamrznute
  • liker od malina - 2 supene kašike
  • za krem od malina
  • sveže mleko - 1 l
  • šećer - 230 g
  • brašno - 100 g
  • pšenični skrob - 30 g
  • jaja - 4 komada, L veličina
  • vanila - 4 komada
  • prstohvat soli
  • za ukras
  • crna čokolada - 100 g
  • menta - sveži listovi
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Ova jednostavna keks torta je jedno blaženo zadovoljstvo sa mirisom maline, čiji se sveži ukus dobro balansira sa kremom od maline, možemo zameniti sa zamrznutim kada pripremamo kolač u hladnim zimskim danima.

Sveže mleko stavljamo da provri zajedno sa 200 g šećera, odvajamo 1 šolju od njega.

U ovu količinu mleka dodajemo brašno, skrob i odvojena žumanca

Sipamo smesu polako i uz neprestano mešanje u vrelo mleko. Mešamo 2-3 puta dok se ne zgusne. Dodajemo vanilu.

Preostali šećer stavljamo da provri sa 2 supene kašike vode dok ne dobijemo gust sirup. U njega dodajemo i liker od maline.

Belanca umutimo na čvrst sneg sa prstohvatom soli. Postepeno u njih dodajemo vreo sirup i mešamo dok ne dobijemo tvrdu penu.

Umućena belanca dodajemo pažljivo, ne prestajemo da mešamo vreo krem.

Nakon što se malo ohladi, dodajemo žele od malina. Kreb obojimo u roze boju, a miris je fantazija od maline.

Voće ostavljamo da se odmrzne.

Čokoladu sastružemo oštrim nožem na ljuspice ili izrendamo krupnije.

Za tortu koristimo kalup, otporan na toplotu ili u mom slučaju vatrostalnu činiju. Dno namažemo želeom od maline.

Poređamo dobro keks, pokrivamo domaćim kremom od maline.

Posipamo obilno čokoladom i poređamo voće maline. Tako ređamo sloj keksa, krem i voće. Završavamo kremom. Posipamo čokoladom i poređamo maline. Ukrašavamo listićima sveže mente.

Kombinacija čokolade, maline i mente je odgovarajuća.

Nakon što se keks torta ohladi, pokrivamo je folijom.

Ostavljamo u frižider na bar 10 sati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: