Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač sa Sirupom»Damin hir sa čokoladom

Damin hir sa čokoladom

Gabriela KokichevaGabriela Kokicheva
Šegrt
122494
Damin hir sa čokoladom
Fotografije: Gabriela Kokicheva
1 / 7
10/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
18
"Ovaj kolač bi bio i po ukusu najhirovitijih dama"

Potrebni sastojci

  • brašno - 2 šolje
  • jaja - 6 komada (ako je moguće domaća) veća
  • ulje - 60 ml (oko 7 - 8 supenih kašika)
  • kiselo mleko - 1 kofica od 3, 6 % mlečne masti
  • šećer - 2 šolje
  • vanila - 2 kesice
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • maslac - 2 kašičice
  • slatko od malina - 250 g
  • čokolada - 1 komad
  • kompot od jagoda 1/2 šolje (samo sok)
* merne jedinice

Način pripreme

Ja ovaj izazov za dušu pripremam u 2 pleha za kore, zato što jedna nikad nije dovoljna.

Odvajamo žumanca od belanaca u dve posude. Počinjemo sa žumancima, dodajemo 1 šolju i još nekoliko kašika šećera, mešamo dok smesa ne pobeli.

Nakon toga počinjemo da dodajemo vanilu, ulje, kiselo mleko, brašno i prašak za pecivo. Dobijenu smesu sipamo u pleh, prethodno obložen papirom za pečenje, dno i ivice namažemo maslacme i pospemo brašnom.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, u početku samo na donjem grejaču, a kad nadođe na gornjem i donjem.

Za to vreme umutimo belanca sa pola šolje šećera dok ne dobijemo sneg. U njih dodajemo 1/2 šolje kompota od jagoda i dobro promešamo. Nakon što se ispeku, vadimo ih iz rerne da se malo ohlade i namažemo svaku slatkom od malina i prelivamo smesom od belanaca.

Vraćamo ponovo u rernu, pečemo oko 5-10 minuta samo na gornjem grejaču na 180 stepeni dok ne porumene. Na kraju možemo dodati malo čokolade, rastopljene sa 1 kašičicom maslaca da bi bilo slađe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: