Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Pečeno pile»Najukusnije pečeno pile iz rerne

Najukusnije pečeno pile iz rerne

ZoriZori
Guru
8932865k
Najukusnije pečeno pile iz rerne
Fotografije: Zori
3 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
6
"Traženje najukusnijeg pečenog pileta iz rerne može da prestane - mi smo ga otkrili i delimo sa vama recept"

Potrebni sastojci

  • pile - oko 1, 7 kg
  • morska so - 1 šolja
  • maslac - 1 paket (125 g)
  • sos terijaki - 25 ml
  • beli luk u prahu - 1 kesica
  • biber - 1 kašičica, mleven
  • kumin - 1/2 kašičice, mleven
  • čubar - 1 kašičica (suva, izmrvljen
  • ulje - 1 supena kašika, za premazivanje pleha
* merne jedinice

Način pripreme

Pile operemo lepo i očistimo. Stavljamo u duboku posudu s hladnom vodom, u kojoj je rastvorena morska so. Voda treba da pokriva piletinu. Ostavljamo na hladnom na jednu noć.

Sledećeg dana pile operemo i ocedimo od vode. Isečemo po sredini grudne kosti i kožu od leđa odlepimo tako da dobijemo nešto kao džep između kože i mesa čak do bataka i krilca. Pazimo da se koža ne iskida.

Pile okrećemo sa kožom na gore i jednm rukom držimo leđa i izvijamo da se bataci i krilca lagano puknu. Na ovaj način ćw pile leći lepo u pleh i ravnomerno će da se ispeče.

Polovinu maslaca ugrevamo na pari i u njega dodajemo terijaki sos. Mešamo dok ne postane homogeno. Debelim špricem uzimamo od smese i stavljamo ravnomerno u pile.

Beli luk u prahu, mrvljeni čubar, biber i kumin pomešamo i njima natrljamo lepo pile, ne propuštamo džep između mesa i kože.

Pile prebacujemo sa kožom nagore u pleh, namazan sa malo ulja i preko stavljamo preostali maslac (pola paketa) isečen na tanke komade.

Pečemo na srednjoj rešetci sa uključenim ventilatorom u prethodno ugrejanoj rerni na 160-180 stepeni.

S vremena na vreme vadimo pleh i pile prelivamo rastopljenim maslacem sa dna pleha.

Nakon što pečeno pile bude gotovo, pleh ostavljamo u isključenoj rerni 20 minuta da jelo odstoji.

Serviramo sa salatom po izboru.

Prijatno sa ovim raskošnim pečenim piletom - hrskavo spolja, sočno unutra!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: