Način pripreme
Pile operemo lepo i očistimo. Stavljamo u duboku posudu s hladnom vodom, u kojoj je rastvorena morska so. Voda treba da pokriva piletinu. Ostavljamo na hladnom na jednu noć.
Sledećeg dana pile operemo i ocedimo od vode. Isečemo po sredini grudne kosti i kožu od leđa odlepimo tako da dobijemo nešto kao džep između kože i mesa čak do bataka i krilca. Pazimo da se koža ne iskida.
Pile okrećemo sa kožom na gore i jednm rukom držimo leđa i izvijamo da se bataci i krilca lagano puknu. Na ovaj način ćw pile leći lepo u pleh i ravnomerno će da se ispeče.
Polovinu maslaca ugrevamo na pari i u njega dodajemo terijaki sos. Mešamo dok ne postane homogeno. Debelim špricem uzimamo od smese i stavljamo ravnomerno u pile.
Beli luk u prahu, mrvljeni čubar, biber i kumin pomešamo i njima natrljamo lepo pile, ne propuštamo džep između mesa i kože.
Pile prebacujemo sa kožom nagore u pleh, namazan sa malo ulja i preko stavljamo preostali maslac (pola paketa) isečen na tanke komade.
Pečemo na srednjoj rešetci sa uključenim ventilatorom u prethodno ugrejanoj rerni na 160-180 stepeni.
S vremena na vreme vadimo pleh i pile prelivamo rastopljenim maslacem sa dna pleha.
Nakon što pečeno pile bude gotovo, pleh ostavljamo u isključenoj rerni 20 minuta da jelo odstoji.
Serviramo sa salatom po izboru.
Prijatno sa ovim raskošnim pečenim piletom - hrskavo spolja, sočno unutra!