Način pripreme
U posudi pomešajte brašnom sa mlevenim lešnicima/bademima, praškom za pecivo i solju da se dobro kombinuju.
Stavite tamnu čokoladu, maslac, rum u posudu srednje veličine iznad posude sa kipećom vodom. Rastopite čokoladu i maslac, mešajte često. Skinite posudu sa kipuće vode. Ostavite smesu da se ohladi.
Umutite zajedno sa jajima i šećerom oko 5 minuta. Pažljivo dodajte rastopljenu čokoladu smesu u jaja dok se ne pomešaju.
Dodajte smesu sa brašnom i mešajte dok ne dobijete lepljivo testo. Pokrijte i ostavite u frižider da se ohladi 1 sat. Smesa će se stvrdnuti i napravićete dobre loptice.
Ugrejte rernu na 175 stepeni na gornjem i donjem grejaču.
Poređajte nekoliko plehova sa papirom za pečenje.
Sipajte šećer u prahu u malu posudu. Oblikujte čokoladne keksiće u obliku lopte veličine oraha ili manje. Uvaljajte u šećer u prahu. Stavite kolače na list za pečenje, na razmaku 2 cm jedna od drugog.
Pecite snežne božićne čokoladne kolače 10-12 minuta. Keksići će biti mekani kad ih izvadite, ali se stvrdnu dok se hlade.
Ostavite da se ohlade. Kad se dovoljno ohlade i stvrdnu, prebacite u posudu.
Prva tri četiri dana su hrskavu kao keksići amareti, ali nakon toga omekšaju i budu neverovatno nežni, meki i ukusni.
Možete čuvati raspuknute kolače u dobro zatvorenoj kutiji sa poklopcem do Božića.