Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudu i pomešajte sa suvim kvascem i prstohvatom šećera i soli.
2. Sipajte bademovo mleko i spatulom mešajte dok se tečnost potpuno ne integriše i dok se ne stvore veze glutena.
Treba da dobijemo meko testo koje ne mesimo, nego samo mešamo spatulom dok ne postane elastično i glatko. Možemo i rukama, ali treba da ih namažemo i prosto da savijemo i da pritiskamo testo.
3. Posudu pokrivamo krpom i ostavljamo tako 40 minuta. Suvi kvasac ne nadolazi kao sveži, ali pri prženju, krofnice nadođu mnogo.
4. Ulje ugrevamo na umerenoj/jakoj vatri (od 9 stepeni na 7 ili 8, varira).
5. Namazanim rukama kidamo male komade testa, uvaljamo lopticu, posle spljeskamo kako su u šaci, probodemo palcem da dobijemo rupicu. Nakon toga hvatamo prstima i razvučemo malo tako se rupa povećava i neće se sakriti prilikom nadolaženja u tiganju.
6. Oblikujemo krofnice sa rupom odmah i stavljamo u ugrejano ulje i pržimo dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane.
Bude veoma brzo, zato treba da bude spretni i dok vadite gotove, odmah da oblikujete nove i da stavljate u ulje.
Ne prave se sve prethdono, nego svojevremeno, zato što je testo mekano i oblik će se izgubiti.
7. Dok su još tople posne krofnice uvaljajte u šećer u prahu i servirajte. Cilj je da se šećer ne topi previše od toplote, nego da se zalepi i malo pokvasi.
Neka vam je slatko!