Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Domaći Majonez»Domaći provanslaski majonez

Domaći provanslaski majonez

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Domaći provanslaski majonez
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
20/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Ukupno
5 min.
Porcije
2
"Najkepši majonez je domaći, dodajte ga kao ukusan sos uz različita jela"

Potrebni sastojci

  • jaja - 1 komad
  • maslinovo ulje - oko 150 ml
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • so - 1 prstohvat
  • peršun - 1 supena kašika, puna, listovi
  • beli luk - 1/2 čena ili ceo
  • senf - 1 kašičica
  • origano - 1 prstohvat
  • majčina dušica - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Razbijte jaje u usku i visoku posudu. Stavite u njega so, sok od limuna, peršun, senf i beli luk, isečen na komade.

2. Sipajte polovinu maslinovog ulja. On ne treba da bude najajči i gorak ekstra virgin, nego lakši. Možete koristiti i suncokretovo ulje.

3. Namestite štapni mikser na dno posude i ukljčite, nemojte pomerati, dok smesa odozgo ne pobeli. Onda lagano sipajte preostalo maslinovo ulje i postepeno dižite uređaj na gore dok cela smesa ne pobeli. Pokrećite polako i k ivicama da se zgusne ravnomerno.

4. Kad domaći majonez bude gotov stavite začine, promešajte i servirajte.

Provansalski majonez je idealan za sos uz salate, krompir ili drugo povrće, takođe i ribu i belo meso.

Čuvjate u frižideru 2-3 maksimum u frižideru, pokriveno poklopcem ili streč folijom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: