Način pripreme
1. Razbijte jaje u usku i visoku posudu. Stavite u njega so, sok od limuna, peršun, senf i beli luk, isečen na komade.
2. Sipajte polovinu maslinovog ulja. On ne treba da bude najajči i gorak ekstra virgin, nego lakši. Možete koristiti i suncokretovo ulje.
3. Namestite štapni mikser na dno posude i ukljčite, nemojte pomerati, dok smesa odozgo ne pobeli. Onda lagano sipajte preostalo maslinovo ulje i postepeno dižite uređaj na gore dok cela smesa ne pobeli. Pokrećite polako i k ivicama da se zgusne ravnomerno.
4. Kad domaći majonez bude gotov stavite začine, promešajte i servirajte.
Provansalski majonez je idealan za sos uz salate, krompir ili drugo povrće, takođe i ribu i belo meso.
Čuvjate u frižideru 2-3 maksimum u frižideru, pokriveno poklopcem ili streč folijom.