Način pripreme
Ukusan, gust domaći majonez, koji se sprema za samo minut uz pomoć blendera! Majonez ima ukus veoma sličan majonezu kupljenom u prodavnici i savršen je za preliv za salatu!
U receptu se koristi celo jaje (tj. ne treba da odvajate belance od žumanca).
Poželjno je da svi sastojci budu na istoj temperaturi, pa jaje unapred izvadite iz frižidera. Pošto se za domaći majonez koristi sirovo jaje, jasno je da ono mora biti sveže i sama ljuska bez pukotina. Sveže kvalitetno jaje uvek ima čisto belance koje je dobro odvojeno od žumanca. Ako je belance zamućeno, onda je za majonez bolje uzeti drugo jaje.
Upozorenje: U receptu se koristi sirovo jaje, koje može biti kontaminirano salmonelom, pa je za smanjenje rizika veoma važno da jaje dobro operete najmanje vodom i sodom bikarbonom.
Jaje temeljno operite sodom bikarbonom.
Sipajte ulje i maslinovo ulje u visoku čašu.
Dodajte so, sok od limuna i sitno izgnječeni čen belog luka.
Razbijte jaje u posudu i dodajte ga ostalim sastojcima.
VAŽNO: Ovaj recept je samo za uranjajući blender!
Običan mikser neće uspeti! Ima drugačiji način rada!
Pažljivo stavite blender na smesu tako da žumance ostane u centru.
Uključite blender na punu snagu. Nakon nekoliko sekundi, možete videti kako se emulzija uspinje i brzo popuni prostor posude.
Dok držite čašu dok blender radi, postepeno podižite mešalicu tako da se cela zapremina sosa dobro umuti. Majonez je spreman.
Prebacite majonez u teglu ili drugu odgovarajuću posudu ako ga nećete odmah upotrebiti.
Majonez je zagarantovan 3 dana, ali bolje je pripremiti pravu količinu i odmah upotrebiti.
Prijatno!
Naravno, majonez možete kupiti u prodavnici - brzo, jeftino i bez problema. Ali kako se domaći majonez može porediti sa kupljenim u prodavnici? Delikatan sos prirodnog ukusa i bez aroma, konzervansa i drugih čari prehrambene industrije - sve su to prednosti domaćeg majoneza.