Način pripreme
Obožavam domaći hleb i uvek eksperimentipem dodajući nove arome i tehnologije.
U ovaj seoski hleb sa belim lukom sam se zaljubila i žurim da ga podelim.
1. Kvasac se namrvi u blago zagrejanu vodu sa šećerom. Promeša se da se dobro rastvori i ostavlja se da naraste.
2. U posudu se proseje ekstra fino belo brašno (tip 450 ili 500), pomeša se sa solju i pravi se udubljenje. U njega se sipa narasli kvasac i ulje.
3. U udubljenje se malo po malo dodaje brašno, dok se svo ne upije. Ako je potrebno posipa se i još da se zamesi glatko, meko, ali nelepljivo testo na blago nabrašnjenoj radnoj površini.
4. Kada je testo gotovo, razvija se, prska se sprejem od belog luka (ili pastom od belog luka), presavija je i tako nekoliko puta, u zavisnosti od toga kakav intenzitet želite da date aromi.
5. Oformi se blago izdužen i zaobljen hleb, posipa se brašnom i pravi se nekoliko proreza. Stavlja se u namazanu i papirom pokrivenu posudu za pečenje i raste jedan sat ili dok hleb lepo ne naraste.
6. Rerna se uključuje da se zagreje do 200 stepeni, dook se na rešetku (na srednju poziciju) stavlja vatrostalna posuda sa vodom.
7. Kada temperatura dostigne 50-60 stepeni i već se stvorila para, hleb se stavlja unutra. Tako će još više narasti, a korica će biti jednistveno hrskava.
8. Peče se dok se na zarumeni oko 30-35 minuta, pri čemu se pazi da ne zagori.
Seoski hleb se ohladi na rešetki i ne pokriva se, da ukusna korica ne bi omekšala.
Ja ovaj put nisam izdržala i isekla sam i servirala dok je još bio vruć, jer je večera čekala na stolu, a i teško mogu da odolim njegovoj aromi. Ali je preporučljivo da sačekate da se ohladi pre nego što isečete.
*Sprej od belog luka možete da nabavite u Lidlu - marka Italiamo.
Prijatno!