Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Voćna torta»Sjajna torta od borovnica

Sjajna torta od borovnica

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871992k169
Sjajna torta od borovnica
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
28/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Koliko je sjajna ova torta od borovnica shvatićete i sami, jer jednostavno nećete moći da je ne napravite"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • skrob - 40 g
  • brašno - 70 g
  • bademi - 60 g, mleveni, sirovi, oljušteni
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 100 g
  • maslac - 30 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 1 kesica
  • kora - od limuna, narendana
  • za krem
  • krem sir - 250 g
  • slatka pavlaka - 200 ml, za mućenje
  • želatin - 4 g
  • borovnice - 150 g
  • šećer u prahu - 1 kašika
  • sok od limuna - od 1 limuna
  • i još
  • borovnice - 100 g
  • šećer u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

U posude odvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite sa prstohvatom soli 3-4 minuta.

Žumanca umutite mikserom sa 100 g šećera dok ne pobele. Spojte ih u jednu posudu, pažljivo mešajući odozdo na gore, da ne spadne smesa.

U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, skrobom, vanilom i prstohvatom soli. Stavite samlevene bademe. U procijama dodajte suvu smesu u smesu od jaja. Sipajte u tankom mlazu istopljeni maslac. Homogenizujte smesu, Postavite kalup (20 cm) papirom za pečenje.

Sipajte smesu za kolač. Zaravnite i ispecite koru na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa vantilatorom oko 25 minuta. Izvadite kalup, oslobodite koru i ohladite na rešetki.

Za krem umutite ohlađenu pavlaku u čvrst sneg. U sir stavite jednu kašiku sira ili krema, dobro homogneziujte i dodajte pavlaku. Stavite žalatin u čašu sa hladnom vodom da omekša.

U sok od limuna dodajte omekšali želatin i 50 g šećera. Stavite tečnost na ringlu i mešajte dok se želatin ne istopi. Dodajte u krem, promešajte dobro.

Rasecite ohlađenu koru horizontalno. I kalup (20 cm) sa prstenom koji se skida stavite jednu polovinu, sipajte sav krem, zaravnite i poklopite drugom polovinom. Stavite tortu u frižider na 5-6 sati.

Ohlađenu tortu od borovnica ukrasite svežim borovnicama i pospite šećerom u prahu!

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: