Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Okrenuta banana torta

Okrenuta banana torta

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Okrenuta banana torta
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
28/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
63 min.
Porcije
19
"Pravi sladak haos će nastati u vašoj kuhinji jer vam predstavljamo okrenutu banana tortu - nema šanse da se ne snađete"

Potrebni sastojci

  • banane - 3 komada
  • keks - oko 100 g, tvrd
  • filetirani bademi - 1 šaka
  • pavlaka - 200 g, mućena, zaslađena
  • šećer - 100 - 120 g (za karamel)
  • brašno - 120 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • sveže mleko - 140 ml
  • jaja - 2 komada, L
  • šećer - 85 g
  • vanila - 1 kesica
  • kora pomorandže - 1 kašika, fino narendana
  • so - 1 prstohvat
  • limun - 1/2 malog komada
* merne jedinice

Način pripreme

1. Karamelizujte šećer u okrugloj posudi za pečenje prečnika 20 cm. Preko sloja karamela poređajte 2 banane, isečene na krugove i odozgo iscedite sok od limuna.

2. Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Doajte mleko, venilu, koru pomorandže i brašno u porcijama prosejano sa malo praška za pecivo (1 kašičica).

3. Dobijena glatka smesa je malo ređa od običnog testa za kolač. Sipajte je preko banana, a odozgo poređajte gust sloj tvrdog, tankog keksa. Upkos tečnoj smesi neće potonuti, osima ako je previše debeo i težak. Da se ne biste brinuli da keks može da zagori, namažite ga mlekom ili prethodno umočite na kratko, ne natapajte.

4. Stavite banana tortu da se peče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni na donjoj rešetki 40-45 minuta.

5. Nakon što je gotova ostavite 5-8 minuta sa otvorenim vratima rerne, a nakon toga odmah okrenite na podlogu dok je vruća.

6. Posipte okrenutu banana tortu po ivicama filetiranim bademima, ukrasite oarčićema treće preostale banane i servirajte blago toplu garniranu sa umućenom pavlakom.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: