Način pripreme
1. Karamelizujte šećer u okrugloj posudi za pečenje prečnika 20 cm. Preko sloja karamela poređajte 2 banane, isečene na krugove i odozgo iscedite sok od limuna.
2. Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Doajte mleko, venilu, koru pomorandže i brašno u porcijama prosejano sa malo praška za pecivo (1 kašičica).
3. Dobijena glatka smesa je malo ređa od običnog testa za kolač. Sipajte je preko banana, a odozgo poređajte gust sloj tvrdog, tankog keksa. Upkos tečnoj smesi neće potonuti, osima ako je previše debeo i težak. Da se ne biste brinuli da keks može da zagori, namažite ga mlekom ili prethodno umočite na kratko, ne natapajte.
4. Stavite banana tortu da se peče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni na donjoj rešetki 40-45 minuta.
5. Nakon što je gotova ostavite 5-8 minuta sa otvorenim vratima rerne, a nakon toga odmah okrenite na podlogu dok je vruća.
6. Posipte okrenutu banana tortu po ivicama filetiranim bademima, ukrasite oarčićema treće preostale banane i servirajte blago toplu garniranu sa umućenom pavlakom.
Nek vam je slatko!