Pečena svinjetina za Božić

GabrielaGabriela
Inovator
7322534
Pečena svinjetina za Božić3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
10
"Kraj posta je i vreme je za meso - ova pečena svinjetina će vam završiti neverovatan posao"

Potrebni sastojci

  • za marinadu
  • crno vino - 1 šolja
  • senf - 2 kašike
  • med - 1 kašika
  • majčina dušica - 1 kašika
  • beli luk - 1 kašičica, suvi
  • začin za roštilj
  • za nadev
  • crni luk - 2 velike glavice
  • slanina - 16 kriški
  • svinjski vrat - 1 veliki komad ili kare
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je odličan recept koji olakšava bilo kojoj domaćici u pripremi menija za Božićne praznike.

Potreban vam je veliki komad svinjskog vrata koje unapred procenite na osnovu veličine, da nakon što ga isečete na odreske, svaka osoba dobije komad.

Možete koristiti i svinjski kare, ali je preporučljivo koristiti vrat jer je meso masnije i neće se osušiti prilikom pečenja.

Počinjete sa marinadom za svinjetinu, koja je vrlo važna. Sipajte vino u posudu, dodajte senf, med, po 1 kašiku začina za roštilj i majčine dušice i 1 kašičicu belog luka. Dobro izmešajte.

Zatim meso nasecite na razreze od 2 cm, ali nemojte do kraja, već ga ostavite celo da bi kasnije, kada bude pečeno mogli da lakše odsečemo šnicle. Utrljajte ceo komad mesa, spolja i između rezova, začinom za roštilj (on sadrži sve što vam je potrebno za ukus mesa).

Zatim prelijte meso sa mnogo marinade, i opet dobro protrljajte, lepo prekrite aluminijumskom folijom i stavite u frižider, najbolje preko noći.

Kada dođe vreme za pečenje, u tepsiju stavite papir za pečenje (nemojte da pečete u istoj posudi u kojoj ste marinirali, već obavezno staviite papir za pečenje, jer će inače marinada izgoreti) i odozgo stavite meso.

Luk nasecite na tanke kolutove i u svaki zarez stavite kriške luka i jedan komad slanine. Ponovo pospite meso sa malo začina za roštilj i prelijte meso sa malo maslinovog ulja. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom.

Pecite svinjetinu 30 minuta u početku na 250 stepeni, a zatim 1 sat na 180. Ako pečete vrat, na kraju možete ukloniti foliju da se malo zapeče na površini.

Ako pečete kare po mom mišljenju je bolje da foliju ne uklanjate do kraja, tako da meso ostane sočno jer je kare suvlje.

Poslužite pečenu svinjetinu za Božić tako što odsečete komad mesa zajedno sa lukom i slaninom.

Meso je ukusno i mirisno!

Dobar apetit!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: