Način pripreme
Umesite glatko imeko testo od namirnica za testo. Ostavite ga da se odmori 15 minuta, a nakon toga od njega napravite 21 lopticu od testa približno iste veličine.
Svaku lopticu razvijte oklagijom na veličinu tanjira za desert. Kore koje dobijete, podelite na 3 grupe, u svakoj po 7 kora.
Od prve grupe uzmite koru, pospite je skrobom, preko nje stavite drugu, ponovo je pospite i na taj način obradite sve kore.
Poređane kore razvucite oklagijom u jednu veliku koru sa prečnikom tepsije u kojoj ćete peći baklavu.
Premažite tepsiju uljem i stavite koru u nju, a odozgo pospite polovinu oraha.
Drugu grupu od 7 kora kora obradite na isti način kao i prvu - kora, skrob, kora, skrob i stavite 7 komada jednu preko druge, a zatim ih razvucite u veliku koru. Stavite koru u tepsiju preko oraha i preko ove kore pospite drugu polovinu oraha.
Treću grupu kora obradite na isti način i stavite je u tepsiju i time završavate baklavu.
Nasecite baklavu na komade po vašoj želji i obilno je prelijte vrućim rastopljenim maslacem.
Stavite baklavu u rernu da se peče na 170 stepeni i pecite je oko 45-50 minuta. Kada se ispeče, ostavite baklavu da se dobro ohladi.
Za to vreme napravite šećerni sirup od šećera, vode, limunovog soka i vanile.
Ako volite neki drugi miris, kao naprimer kardamon, možete ga dodati u sirup. Kuvajte sirup dok ne tobijete srednje gustu tečnost.
Sirupom prelijte ohlađenu baklavu i ostavite je da odstoji na hladnom najmanje 12 sati, da upije sirup.