Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Burek»Pita od razvijenih kora sa kvascem iz turske kuhinje

Pita od razvijenih kora sa kvascem iz turske kuhinje

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Pita od razvijenih kora sa kvascem iz turske kuhinje
Fotografije: Maria Simova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
16
"Recept iz turske kuhinje za ukusnu i vazdušastu razvučenu pitu sa kvascem"

Potrebni sastojci

  • voda - 1 šolja, topla
  • sveže mleko - 1 šolja, toplo
  • so - 1 kašičica
  • suvi kvasac - 1 pakovanje
  • brašno - 4, 5 - 5 šolja
  • nadev
  • sir - 300 g
  • maslac - 125 g
  • ulje - 0, 5 šolje
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
  • seme maka - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Promešajte toplo mleko, vodu i dodajte so, pa promešajte. Dodajte brašno i kvasac i umesite meko i elastično testo.

Podelite testo na 3 jednaka dela i formirajte lopte, pa ih prekrijte čistom krpom i ostavite ih na pola sata.

Na radnoj površini koju ste dobro prekrili brašnom razvijte prvu loptu u tanku koru, poprskajte sa nekoliko kašika prethodno rastopljenog maslaca pomešanog sa uljem i dodajte deo izmrvljenog sira.

Razvucite drugu loptu u tanku koru, postavite je preko prve kore i ponovo sve pospite masnoćom i sirom.

Razvucite treću loptu i stavite je preko prve dve, pa pospite masnoću i sir.

Ovako položene kore počnite da pakujete kao kovertu, jednu po jednu.

Sklopite prvu koru kao kovertu, premažite ga masnoćom i ostavite ga u sredini preostale dve kore.

Sklopite drugu koru kao kovertu tako da prva kora ostane unutra i sve premažite masnoćom.

Na isti način obradite i treću koru - druge dve kore ostaju unutar treće.

Ovako sklopljenu pitu prstima stavite u pravougaoni pleh, koji ste namazali uljem i posipali sa malo brašna, tako što se potrudite da razvučete pitu do svih ćoškova pleha.

Na ovako pripremljenoj razvučenoj turskoj piti napravite dijagonalne proreze oštrim nožem na rastojanju od 2 cm.

Ostavite burek da odstoji oko 30 minuta da naraste i stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite do zlatne boje oko 30 minuta.

Neverovatno ukusna pita od razvijenih kora iz turske kuhinje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: