Način pripreme
U šerpu sa poklopcem sipajte dosta maslinovog ulja i zagrejte ga. Dodajte sitno naseckanu glavicu crnog luka i dinstajte ga oko 10 minuta na umerenoj ili slaboj vatri. Dodajte konzervirani paradajz i još jednu konzervu vode.
Dodajte naseckani bosiljak, na krupno nasečeni sušeni paradajz, promešajte, smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka oko 15 minuta.
Obično ne treba da mešate, ali paradajz ima običaj da jako kuva i da prska, pa ćete ipak morati da povremeno promešate, a to ipak zavisi od jačine vatre i debljine dna šerpe, pa se na osnovu toga i vi rukovodite, kako ne bi jelo zagorelo.
Kada paradajz čorba počne da se zgušnjava, dodajte Vorčester sos/Vorčesteršir sos. To je sos koji se dodaje u koktele, a najviše u Bladi Meri i on će samoj čorbi dati jedinstveni ukus. Pre nego što ga dodate u čorbu, ona će biti blago slatka, blago kisela i ne previše intenzivnog ukusa. Izgledaće kao običan paradajz sos. Ipak, nakon dodavanja sosa Vorčester dobićete eksploziju ukusa i mirisa.
Ostavite da se čorba krčka do željene gustine. Po želji, možete da je ispasirate, ali ćete time izgubiti onaj fantastični ukus celih komada sušenog paradajza i zbog toga izbegavajte da je pasirate.
Pre nego što poslužite čorbu, sipajte je u vatrostalne posude, u svaku posudu izlomite po jedno jaje i sve to zapecite na roštilju, samo da se jaje lagano zapeče.
Izvadite posude i pospite jelo bosiljkom.
Čorba je ukusna i kao topla i kao hladna.
Retko ko može bez greške da pravilno kaže ime Worcestershire sause, pa ga u svakodnevnom govoru češće zovemo Vorčester, što i nije velika greška, ali ipak to treba da znamo. To je kiselkasto-slatki, lagano pikantan fermetisani engleski sos, pripremljen od šećera, sirćeta, začina i inćuna.