Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Supa od Paradajza»Paradajz čorba sa sušenim paradajzom

Paradajz čorba sa sušenim paradajzom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2173k216
Paradajz čorba sa sušenim paradajzom
Fotografije: marcheva14
2 / 3
09/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Dobra je i sa svežim paradjzom, ali ako zaista želite veličanstven ukus i neodoljivu aromu, pripremite ovu čorbu sa sušenim paradajzom"

Potrebni sastojci

  • crni luk - 1 glavica
  • paradajz - 800 g, iz konzerve
  • sušeni paradajz - 5 - 6 komada, u maslinovom ulju
  • sos vorčester - 3 kašike
  • maslinovo ulje
  • bosiljak - svež
  • jaja - po broju porcija
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu sa poklopcem sipajte dosta maslinovog ulja i zagrejte ga. Dodajte sitno naseckanu glavicu crnog luka i dinstajte ga oko 10 minuta na umerenoj ili slaboj vatri. Dodajte konzervirani paradajz i još jednu konzervu vode.

Dodajte naseckani bosiljak, na krupno nasečeni sušeni paradajz, promešajte, smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka oko 15 minuta.

Obično ne treba da mešate, ali paradajz ima običaj da jako kuva i da prska, pa ćete ipak morati da povremeno promešate, a to ipak zavisi od jačine vatre i debljine dna šerpe, pa se na osnovu toga i vi rukovodite, kako ne bi jelo zagorelo.

Kada paradajz čorba počne da se zgušnjava, dodajte Vorčester sos/Vorčesteršir sos. To je sos koji se dodaje u koktele, a najviše u Bladi Meri i on će samoj čorbi dati jedinstveni ukus. Pre nego što ga dodate u čorbu, ona će biti blago slatka, blago kisela i ne previše intenzivnog ukusa. Izgledaće kao običan paradajz sos. Ipak, nakon dodavanja sosa Vorčester dobićete eksploziju ukusa i mirisa.

Ostavite da se čorba krčka do željene gustine. Po želji, možete da je ispasirate, ali ćete time izgubiti onaj fantastični ukus celih komada sušenog paradajza i zbog toga izbegavajte da je pasirate.

Pre nego što poslužite čorbu, sipajte je u vatrostalne posude, u svaku posudu izlomite po jedno jaje i sve to zapecite na roštilju, samo da se jaje lagano zapeče.

Izvadite posude i pospite jelo bosiljkom.

Čorba je ukusna i kao topla i kao hladna.

Retko ko može bez greške da pravilno kaže ime Worcestershire sause, pa ga u svakodnevnom govoru češće zovemo Vorčester, što i nije velika greška, ali ipak to treba da znamo. To je kiselkasto-slatki, lagano pikantan fermetisani engleski sos, pripremljen od šećera, sirćeta, začina i inćuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: