Jedinstvena torta sa orasima

17/01/2020
"Ukusno, zaslužuje da je pripremite i probate "
Priprema60 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno90 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano122
  • Pregledi tokom meseca10
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 1 komad
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 1/2 šolje
  • kravlji maslac - 50 g
  • med - 2 supene kašike
  • brašno - 2 i 1/2 šolje
  • soda za hleb - 2 kašičice
  • za krem
  • kisela pavlaka - 1200 g
  • šećer - 1 šolja
  • slatko od borovnica - oko 100 g
  • orasi - 1/2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo ćemo početi sa pripremom testa za kore. U dubokoj šerpi umutimo jaje, dodajemo, nakon toga ugrejemo malo svežeg mleka i stavljamo šećer. Mešamo dok se šećer lepo ne rastvori. Dodajemo sodu za hleb.

Uključujemo ringlu na slabu temperaturu i stavljamo maslac i dve kašike meda. Mešamo nepresano dok ne počnu da se pojavljuju braon ivice. To je šećer, koji se na taj način karamelizuje. Od sode za hleb će se smesa značajno povećati. Boja treba da bude kao karamel. To oduzima 10 do 20 minuta, zavisi koliko je jaka ringla.

Nakon toga smesa je gotova i ostavljamo je sa strane da se dobro ohladi.

Za to vreme pripremamo duboju posudu, u nju sipamo dve šolje brašna, pravimo udubljenje i sipamo smesu koju smo napravili za kore za tortu od oraha. Počinjemo da mesimo dobro testo. U početku će biti lepljivo ali kad se dobro umesi, bude čvrsto i meko. Vadimo ga iz posude, stavljamo malo brašna na radnu površinu da se ne lepi i nastavljamo da mesimo.

Nakon što dobijemo lepo medeno testo, merimo ga i delimo broj sa sedam. Podelimo na sedam jednakih delova. To je veoma važan deo, pošto kore treba da budu jednake.

Uzimamo papir za pečenje i razvučemo svaki deo u okrugao oblik i pečemo tačno 5 minuta svaku koru u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni odozgo i odozgo. Osvajamo da bi mogle dobro da se ohlade.

Sledeći korak je krem za tortu koji se lako pravi. Stavljamo pavlaku i šećer u duboku posudu i mutimo mikserom dobro dok se šećer ne umuti.

Poslednja etapa je sastavljanje torte. :)

Stavljamo jednu koru u pleh ili kalup u kojem ćemo držati tortu, mažemo obilno kremom od pavlake. Posipamo orasima i stavljamo sasvim malo slatka od borovnica jednom malom kašikom na nekoliko mesta.

Nakon toga stavljamo drugu koru i ponavljamo proceduru dok ne potrošimo kore.

Poslednju koru takođe obilno namažemo kremom, ali posipamo obilno orasima - prvo odozgo i nakon toga sa sih strana Možete rukama da bi posuli dobro.

Nemojte se plašiti ako krem izgleda malo tečan. Torta stoji minimum 24 sata u frižideru da bi krem mogao da natopi kore, pošto se ne prelivaju i da se krem stegne.

Ova jedinstvena torta sa orasima je veoma nežna, laka, odgovarajuća da obradujete bližnje čak i bez povoda.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar