Način pripreme
Prosevamo brašno i dodajemo vanilin šećer za aromu i prašak za pecivo. Promešamo da se sastojci u posudi dobro pomešaju. U kvasac stavljamo šećer i mutimo.
U brašnu, koje smo stavili u posudu, pravimo udubljenje i sipamo vidno i kvasac sa šećerom. Zamesimo testo za kolače dobro. Mesimo na brašnom posutoj radnoj površini. Ratluk sečemo na male komade.
Kidamo od testa male komade i dlanovima pravimo krug kao piticu i unutra stavljamo komad ratluka, oblikujemo loptu, valjamo rukama.
Poređamo sve božićne vanilice sa vinom na rastojanju jedna od druge u pleh i pečemo u ugrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne porumene. Kad se ispeku posipamo sa mnogo šećera u prahu.
Vadimo ih iz pleha i ređamo na tanjir, posipamo šećerom u prahu uz pomoć cediljke. Dobija se oko 60 komada. Neka vam je slatko!