Način pripreme
Rerna - 180 stepeni
Ravan pleh prekriven papirom za pečenje
Sve namirnice treba da budu na sobnoj temperaturi.
Sveži kvasac rastvorite sa 1 kašičicom šećera u toplom svežem mleku. Ostavite ga 10-15 minuta da se aktivira.
U posudu miksera stavite maslac i šećer i umutite ih dok ne dobijete krem, oko 2-3 minuta. Dodajte mleko sa kvascem i jaja, pa sve umutite.
Brašno prosejte zajedno sa malo soli i dodajte ga u dve porcije. Umesite testo. Testo je mekano i blago lepljivo. Možete da dodate još kašiku - dve brašna, ali u principu, testo treba da bude lepljivo, neka vas to ne brine.
Izvadite testo. pokrijte ga i ostavite ga u blago nauljenoj posudi da naraste oko 30-40 minuta.
Naraslo testo prebacite na brašnom posutu radnu površinu i podelite ga na tri dela.
Svaki deo podelite na loptice težine oko 60-65 grama - merite ih na vagi.
Napravite kiflicu valjkastog oblika.
Kiflice poređajte u pleh na rastojanju jednu od druge. Ostavite ih da ponovo narastu oko 30 minuta.
Svaku kiflu premažite umućenim jajetom i presecite ih po dužini malo dublje, ali nemojte da ih presečete potpuno.
Ostavite kifle da se malo prosuše oko 15 minuta i pomovo ih premažite umućenim jajetom. Obilno ih pospite šećerom u kripnim kristalima ili ukrasnim perlama.
Pecite na 180 stepeni oko 10-12 minuta.
Ove kiflice se nazivaju i švajcarkinje, i vrsta su brioša. Možete ih kupiti u poslastičarama u Madridu kao doručak uz šolju kafe.
Istorija ne govori na koji način su ove kifle prvi put stigle u Španiju, ali su bile popularne još u 19. veku u poslastičari Suizo Cafe, gde su prvo nosile ime švajcarski rolat, a zatim švajcarkinje.
Kifle su veoma nežne strukture, kada su sveže, ali tokom nekoliko dana kifla se suši, pa je onda možete preseći na pola i staviti u toster i pojesti premazanu maslacem.
Kiflice se mogu nakon pečenja zamrznuti.