Način pripreme
Počnite sa pripremom kore od maslaca. Potreban vam je blender.
U posudu blendera stavite brašno, šećer i prašaj za prcivo. Uključite na 1-2 sekunde nekoliko puta da se sastojci pomešaju.
Isecite dobro ohlađen maslac na kockice veličine 1 cm. Dodajte u brašno i šećer i meljite kratkim pulsacijama (10-15 puta).
Na kraju dodajte ledenu vodu kašiku po kašiku, pulsirajte nekoliko sekundi nakon svake.
Dobijeno testo oblikujte na loptu i stavite uvijeno u streč foliju u frižider 30-40 minuta.
Nakon toga razvucite na brašnom posutoj radnoj površini na okruglu koru 2 cm širu od pleha u kojem ćete peći. Pleh treba da bude prečnika 24-26 cm.
Uz pomoć oklagije prebacite rasvučeno testo u pleh za paj i pritisnite prstoma dno i ivice. Nakon toga izbušite viljuškm osnovu da ne raste.
Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta dok ne porumeni. Ako za vreme pečenja ipak nadođe po nekim mestima, uz pomoć viljuške ili oštrog noža probodite.
Nakon toga ostavite koru da se potpuno ohladi.
Za koru od limuna u kaseolu stavite vodu, sok, fino izrendanu koru limuna, šećer i maslac. Stavite na vatru da provri.
U posudi pomešajte žumance sa brašnom i skrobom. Mešajte da dobijete kašu. Ako smesa postane previše gusta, dodajte 1-2 supene kašike hladne vode.
Čim tečnost na vatri provri, premestite je i lagano i uz nepresetano mešanje dodajte smesu od žumanaca. Vratite ponovo na vatru 4-5 minuta dok se krem ne zgusne. Mešajte nešrestano da se ne stvore grudvice.
Gotov krem pokrijte folijom da se ne stvori korica. Možete mešati periodično.
Nakon toga umutite belanca sa nekoliko kapi soka od limuna. Dodajte šećer i mutite smesu dobro dok se potpuno ne rastvori šećer i dok ne dobijete gladak, gust krem.
Na hladnu koru rasporedite krem od limuna, a preko glazuru od belanaca.
Stavite ponovo u rernu na 150 stepeni 15-20 minuta dok se belanca ne stvrdnu.
Ostavite da se potpuno ohlade i servirajte ovaj Nežni paj od limuna.
Neka vam je slatko!