Način pripreme
Pripremite osnovu za paj tako što u blenderu sameljete sirove bademe i šećer ne mnogo fino. Nakon toga u njih dodajte brašno i obe vrste maslaca i ponovo blendajte.
Dobijene mrvice maslaca prebacite u posudu i dodajte fino narendanu koru polovine limuna, prašak za pecivo i jedno jaje.
Umesite meko testo koje odmah rasporedite prstima u kalup za paj prečnika 24-26 cm oblikovajući i bord. Stavite u frižider na 30 minuta.
Zagrejte rernu na 170 stepeni sa ventilatorom.
Izvadite osnovu za paj iz frižidera i izbockajte je viljuškom kako se ne bi nadula prilikom pečenja. Stavite list papira za pečenje i zrna pasulja ili leblebije i pecite 10 minuta. Zatim sklonite papir i vratite u rernu na još nekoliko minuta dok se ne dobije zlatkasta boja.
Čim osnova za paj bude gotova, ostavite je da se u potpunosti ohladi.
Za krem umutite jaja sa kukuruznim skrobom i vanilom u glatku kašicu.
Zagrejte mleko i šećer i malo pre nego što uzavri u mlazu dodajte smesu od jaja, mešajući.
Kuvajte krem dok se ne zgusti.
Nakon toga sklonite sa ringle i u njega dodajte narendanu koru limuna i sok od 1 malog limuna. Izmešajte kako bi se homogenizovalo i napunite već ohlađenu osnovu paja.
Desert od limuna dekorišite zrnima nara i borovnicama i stavite u frižider na nekoliko sati.
Sjajan paj od limuna, odgovarajuć za svaku prazničnu trpezu.
Ako vam se dopada paj sa limunom, obavezno probajte i naše predloge za tortu sa limunom i kolač sa limunom.