Način pripreme
Piletinu kuvamo u posoljenoj vodi. Pečurke oljuštimo i isečemo na male parčiće, šargarepu i luk takođe isečemo na sitno.
Pečurke skuvamo takođe u posoljenoj vodi dok ne budu polugotove.
Pirinač operemo dobro pod tekućom vodom i ostavljamo da se ocedi u cediljki.
Luk i šargarepu isečene na sitno zapržimo u posudi sa masnoćom. Dodajemo pirinač i dobro promešamo.
Kada se proprže, dodajemo bujon od pečuraka. Merite šoljom (1 šolja pirinča - 3 šolje vode). U ovom slučaju imamo dva bujona - od pečuraka i pileći. Koristite oba.
Kuvajte kratko u posudi, začinite solju, biberom, čubrom.
Maslac isecite na kocke i ravnomerno rasporedite odozgo. Skroz odozgo poređajte skuvane pileće batake (moja slika je sa dva bataka, jer kod nas samo ja jedem meso). Pospite dodatno čubrom skroz odozgo.
Stavite posudu sa piletinom sa pirinčem u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok pirinač u rerni ne bude gotov. To oduzima oko 40 minuta.
Izvadite posudu, nakon što se skuvaju pileći bataci sa pirinčem i povrćem i uvijte čistom krpom na oko 10-15 minuta.
Prijatno!