Skrapl (Scrapple)

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5872012k
Skrapl (Scrapple)
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Predlažemo vam da probate američki ekvivalent naše rolata Stefani, a to je - Skrapl, dodajte prilog po ukusu"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g, mešano, teleće, svinjsko i pileće
  • jaja - 1 komad
  • hleb - 2 kriške, suvi, beli
  • peršun - prstohvat
  • biber - prstohvat
  • slanina - 12 trakica
  • origano - prstohvat
  • kačkavalj - 100 g
  • luk - 1 mala glavica
  • za sos od paradajza
  • paradajz - 300 g, mleveni
  • koncentrat paradajza - 2 supene kašike
  • maslinovo ulje - 1 šolja za kafu
  • beli luk - 1 čen
  • peršun - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Američki rolat od mesa dolazi od skrapl (mešaniva svinjskog mesa sa kukuruznim brašnom). Recept se pravio u Pensilvaniji od strane emigranata nemačkog porekla.

Savremena varijanta se u kuvarima pojavljuje u 19. veku. Priprema rolata od mesa je bio način da se zakrpi porodični budžet u godinama velike depresije. U jeftino mleveno meso su se dodavali razni začini, ostaci hleba, kukuruzno brašno i razne semenke.

U savremenijoj varijanti u receptu za skrapl se nalazi povrće i sirevi. Slani rolat se servira sa raznim sosevima - od paradajza, pečuraka, grejvi sosom itd. Možete ga uviti u trakcie slanine ili da namažete krompir pireom i da pečete.

U posudu stavite mleveno meso. Dodajte hleb, izmrvljen i oceđen od vode, jedno jaje, peršun i origano, so, biber. Zamesite mleveno meso i ostavite jedan sat u frižideru.

Na parče papira za pečenje, namazno maslinovim uljem, rasporedite ohlađeno mleveno meso na ne veliki pravougaonik. Pospite male kockice kačkavalja. Uz pomoć papira uvijte u rolat. Ja sam napravila rešetku od trakica slanina da bih uvila rolat. Poređajte 6 trakica jednu do druge.

Podignite na gore svaku parnu. Stavite horizontalno jednu od preostalih 6 trakica. Spustite na dole parne trake i podignite neparne. Stavite ponovo horizontalno traku i ponogo smaknite podignute. Nastavite tako dok ne potrošite trake. Zvuči komplikovano, ali je mnogo lako.

Sa napravljenom rešetkom uvijte rolat od mlevneog mesa. Stavite u pleh, obložen papirom za pečenje. Prelijte čašom maslinovog ulja, čašom belog vina.

Dodajte tečnost i jedan čen belog luka i grančicu ruzmarina. Pecite rolat na 180 stepeni oko 40 minuta.

Sipajte paradajz u šerpu. Dodajte koncentrat paradajza, začinite solju i maslinovim uljem. Kuvajte sos od paradajza oko 15 minuta. Kad bude gotov, dodajte iseckani čen belog luka i peršun.

Nasecite ispečeni rolat i prelite paradajz sosom. Možete da ga servirate sa prženim krompirom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: