Vegan pita sa sočivom i tikvicama

24/01/2020
"Čak i da niste vegani, iskušaćete se i probati ovu pitu sa sočivom i tikvicama, jedinstvena je "
Priprema15 min.
Kuvanje45 min.
Ukupno60 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano206
  • Pregledi tokom meseca21
  • Pregledi tokom sedmice6
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 paket /400 g/
  • šarlan - za premazivanje (nerafinisano ulje)
  • tikvice - 1 komad, zelena
  • sočivo - 1 sočivo, braon
  • bela repa - 4 cm koren (prečnika 4 cm)
  • luk - 1/2 glavice
  • karfiol - 1 - 2 šake, izlomljen
  • praziluk - 1/2 struk
  • paprike - 1 komad, zelena
  • beli luk - 1 čen
  • peršun - 1/3 veze
  • himalajska so - 1 i 1/2 kašičica
  • biber - 1/3 kašičice
  • kumin - 1/2 kašičice
  • aleva paprka - 1 kašičica, ravna
  • korijander - 1 prstohvat, mlevne semenke
  • nana - 1 kašičica, ravna, suv i izmrvljen
  • voda - oko 2 šolje , za sočivo
  • soda - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Sipamo braon sočivo (prethodno oprano) u vrelu vodu i nakon toga dodajemo sodu da se skuva brže Ne stavljamo so, zato što će to usporiti proces kuvanja.

Za to vreme pripremamo povrće. Oljuštimo belu repu i izrendamo, karfiol izkidamo na male komade, a luk, zelene paprike, rraziluk, beli luk i peršun sitno iseckamo.

Čim sočivo dovoljno omekša, procedimo višak vode. U njega dodajemo sirovo isečeno povrće i promešamo zajedno sa začinima; mlevenim biberom, himalajskom soli, korijanderom (od mlevenih semenki, ne listova), kuminom (mlevenim), alevom paprikom (ne ljutom), nanom (suvom i sitno izmrvljenom) i promešamo.

U posebnu posudu sipamo tikvice, oljuštene i isečene na kockice. Namažemo pravougaoni duboki pleh sa šarlanom i počinjemo da ređamo pitu. Rasporedimo kao nadev, tako i u pleh na 6 delova, ukoliko nije 14 komada kora. Slabo savijemo prvu koru i pokrivamo dno pleha sa njom.

Posipamo sa malo nerafinisanog suncokretovog ulja i okolo kockice tivkcie. Odozgo stavljamo još jednu slabo nagužvanu koru i preko posipamo nadev sa sočivom. Nastavljamo da ređamo - kora/ulje + tikvice/kora/nadev. I tako dok ne zavržimo sa dve kore, između kojih se nalazi samo malo nerafinisanog ulja.

Namažemo pitu odozgo nerafinisanim uljem i pečemo oko 25 minuta na 180 stepeni. Čim izvadimo iz rernre pokrivamo najlonom i krpom da omekša. Nakon toga isečemo na komade i serviramo dok je još otplo.

Čudesna i interesantna vegan pita sa sočivom i tikvicama!

Veoma ukusno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar