Način pripreme
Ostavite crveno sočivo da se natopi 3-4 sata u vodi. Nakon toga prospite vodu, sipajte svežu i kuvajte sočivo 15 minuta. Ono će biti gotovo zbog kontinuiranog natapanja.
Nastavite sa spremanjem ostalih sastojaka za pitu sa sočivom.
Očistite i isecite na sitno praziluk, samo beli deo. Zapržite dok ne omekša. Sipajte paradajz pire, začine i kuvajte dok ne uvri tečnost.
Dodajte peršun, usitnjen, kao i sočivo. Promešajte dobro.
Uzmite jednu koru za pitu, namažite je, stavite drugu koru i sipajte nadev posne pite. Uvijte u rolat i u puža.
Uradite isto dok se kore ne potroše, ređajući ih u namazanu pravougaonu posudu za pečenje (22x24 cm).
Namažite ukusnu pitu sa uljem i pecite pola sata na umerenoj rerni - 180 stepeni.
Posna uvijena pita sa sočivom je sjajna za doručak, ručak ili večeru!