Način pripreme
Sipamo braon sočivo (prethodno oprano) u vrelu vodu i nakon toga dodajemo sodu da se skuva brže Ne stavljamo so, zato što će to usporiti proces kuvanja.
Za to vreme pripremamo povrće. Oljuštimo belu repu i izrendamo, karfiol izkidamo na male komade, a luk, zelene paprike, rraziluk, beli luk i peršun sitno iseckamo.
Čim sočivo dovoljno omekša, procedimo višak vode. U njega dodajemo sirovo isečeno povrće i promešamo zajedno sa začinima; mlevenim biberom, himalajskom soli, korijanderom (od mlevenih semenki, ne listova), kuminom (mlevenim), alevom paprikom (ne ljutom), nanom (suvom i sitno izmrvljenom) i promešamo.
U posebnu posudu sipamo tikvice, oljuštene i isečene na kockice. Namažemo pravougaoni duboki pleh sa šarlanom i počinjemo da ređamo pitu. Rasporedimo kao nadev, tako i u pleh na 6 delova, ukoliko nije 14 komada kora. Slabo savijemo prvu koru i pokrivamo dno pleha sa njom.
Posipamo sa malo nerafinisanog suncokretovog ulja i okolo kockice tivkcie. Odozgo stavljamo još jednu slabo nagužvanu koru i preko posipamo nadev sa sočivom. Nastavljamo da ređamo - kora/ulje + tikvice/kora/nadev. I tako dok ne zavržimo sa dve kore, između kojih se nalazi samo malo nerafinisanog ulja.
Namažemo pitu odozgo nerafinisanim uljem i pečemo oko 25 minuta na 180 stepeni. Čim izvadimo iz rernre pokrivamo najlonom i krpom da omekša. Nakon toga isečemo na komade i serviramo dok je još otplo.
Čudesna i interesantna vegan pita sa sočivom i tikvicama!
Veoma ukusno!