Način pripreme
1. Oljuštite škampe i očistite meso iz centralnog nerva. Ljuske od glave stavite u šerpu sa malo maslinovog ulja i propržite. Kad puste svoj jak miris sipajte 700 ml vode i kuvajte 10 minuta ispod poklopca.
2. Procedite bujon i ljuske i glave bacite.
3. Ugrejte maslinovo ulje na umerneoj vatri i unjemu propržite luk, beli luk i paprike, sitno isečene (ja ih sameljem u blenderu na sekund, trudim se da ne bude mnogo kašasto)
4. Sipajte paradajz pire, a nakon dva-tri minuta i pirinač. Pržite dva minuta i sipajte vino. Da bi alkohol ispario mešajte 1-2 minuta, bez poklopca.
5. Sipajte koncentrisani bujon i sok od pomorandže, stavite peršun, iseckane listove, so i šafran. Kuvajte 12-13 minuta i periodično mešajte.
6. Stavite očišćene škampe i kuvajte 2 minuta, nakon toga skinite sa vatre i ostavite jelo da odstoji 4-5 minuta pre serviranja. Nemojte čekati duže zato što pirinač treba da upije svu tečnost i da omekša, a lepo je da je al dente.
Prijatno!