Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Janija»Mediteranska janija sa pirinčem i škampima (Arroz caldoso)

Mediteranska janija sa pirinčem i škampima (Arroz caldoso)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Mediteranska janija sa pirinčem i škampima (Arroz caldoso)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
25/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
36 min.
Ukupno
51 min.
Porcije
2
"Zovemo vas na mediteransku janiju sa pirinčem i škampima"

Potrebni sastojci

  • škampi - 250 - 300 g, neoljušteni, sveži ili odmrznuti
  • pirinač - 150 g, okrugla zrna
  • peršun - 5 strukova
  • paradajz pire - 65 - 70 g
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • belo vino - 100 ml
  • luk - 1/2 male glavice
  • paprike - 2 komada, crvena i zelena (100 g ukupno kad se očiste)
  • šafran - 1 - 2 prstohvata u prahu ili 1 prstohvat vlasi
  • sok od pomorandže - 20 g (oko 1/2 isceđene/srednje pomorandže)
  • maslinovo ulje - 50 g, ekstra virgin
* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite škampe i očistite meso iz centralnog nerva. Ljuske od glave stavite u šerpu sa malo maslinovog ulja i propržite. Kad puste svoj jak miris sipajte 700 ml vode i kuvajte 10 minuta ispod poklopca.

2. Procedite bujon i ljuske i glave bacite.

3. Ugrejte maslinovo ulje na umerneoj vatri i unjemu propržite luk, beli luk i paprike, sitno isečene (ja ih sameljem u blenderu na sekund, trudim se da ne bude mnogo kašasto)

4. Sipajte paradajz pire, a nakon dva-tri minuta i pirinač. Pržite dva minuta i sipajte vino. Da bi alkohol ispario mešajte 1-2 minuta, bez poklopca.

5. Sipajte koncentrisani bujon i sok od pomorandže, stavite peršun, iseckane listove, so i šafran. Kuvajte 12-13 minuta i periodično mešajte.

6. Stavite očišćene škampe i kuvajte 2 minuta, nakon toga skinite sa vatre i ostavite jelo da odstoji 4-5 minuta pre serviranja. Nemojte čekati duže zato što pirinač treba da upije svu tečnost i da omekša, a lepo je da je al dente.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: