Pogačice od jabuka

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871882k124
Pogačice od jabuka
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
25/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Ovaj magični miris koji se širi kućom može da bude samo od pogačica sa jabukama - probajte ih"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 350 g
  • šećer - 100 g
  • rikota - 100 g
  • ulje - 100 ml, suncokretovo
  • sveže mleko - 100 ml
  • so - prstohvat
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 1 kesica
  • kora od limuna - rendana
  • za nadev
  • jabuke - 4 komada, srednje veličine
  • suvo grožđe - 50 g
  • smeđi šećer - 80 g
  • sok odl imuna - 1 supena kašika
  • cimet - 1 kašičica
  • i još
  • bademi - 25 g , listići
  • rum - za narapanje suvog grožđa
  • šećer u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavite suvo grožđe, pokrijte rumom i ostavite 15 minuta da omekšaju.

Dok se to dešava, pripremite nadev za pitice. Oljuštite i isecite jabuke na male komade.

Stavite ih u odgovarajući tiganj, prelijte jednom supenom kašikom soka od limuna, pospore kašičicom cimeta i 80 g braon šećera. Stavite na tihu vatru i kuvajte oko 10 minuta ili dok jabuke ne omekša. Mešajte s vremena na vreme.

Gotov nadev ostavite da se ohladi. Dodajte suvo grožđe.

U posudi prosejte brašno sa prstohvatom soli i kesicom praška za pecivo. Sipajte ulje, sveže mleko i stavite rikotu.

Dodajte rendanu koru limuna i vanilu. Zamesite meko testo. Testo je veoma aromatično i lako za rad, nakon što se ispeku mekane su i veličanstvenog mirisa jabuke i cimeta.

Od testa napravite 12 pogačica. Trudite se da budu jednake veličine. Pospite bršanom radnu površinu i razvucite svaku. U sredinu stavite po kašiku od nadeva i napravite loptu. Namažite pogačice uljem i poređajte u namazan pleh.

Stavite pleh u rernu, ugrejanu na 170 stepeni sa ventilatorom i pecite 15 minuta.

Izvadite pleh iz rerne, namažite ponovo uljem i pospite listićima badema.

Vratite pleh u rernu i pecite dok ne dobiju zlatnu boju. Pečene pogačice od jabuka pospite šećerom u prahu dok su tople.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: