Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Losos sa klasičnim Terijaki sosom

Losos sa klasičnim Terijaki sosom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Losos sa klasičnim Terijaki sosom
Fotografije: Ivelina
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
2
"Losos sa klasičnim Terijaki sosom - neverovatna kombinacija ukusa"

Potrebni sastojci

  • file lososa - 2 komada (po 200 grama)
  • ulje - ½ supene kašike
  • sake - 1 supena kašika
  • terijaki sos
  • soja sos - 2 supene kašike, tamni
  • mirin - 2 supene kašike (pirinčano vino)
  • sake - 2 supene kašike (ili šeri)
  • garnirung
  • boranija - blanširana
  • čeri paradajz
  • radič
* merne jedinice

Način pripreme

Postoje različite verzije recepata za terijaki sos, ali generalno to je mešavina soja sosa, sakea, mirina i/ili šećera. Ako koristite metodu premazivanja, sos treba da se kondenzuje kako bi postao gust, tako da se lako zalepi za ribu ili meso.

Ponekad se sos sipa dok se meso ili riba kuvaju ali ponekad prosto dodajte sos u prženo meso/ribu u tiganju i kuvajte dodatno kako bi se sos kondenzovao. Moj današnji recept koristi drugu metodu.

Proporcija sastojaka sosa je jednostavna za pamćenje - jednake porcije soja sosa, sakea, mirina i malo šećera. Količina šećera može da bude negde između pola kašičice do nule. Ali ukoliko volite slatko, nemojte se kolebati da dodate malo smeđeg šećera.

Napravite Terijaki sos. Zagrejte soja sos, nakon toga ga prebacite u posudu i zagrejte smeđi šećer u njoj. Izmešajte. Nakon toga dodajte ostale sastojke: nekoliko zrna crnog bibera, oguljen i iseckan beli luk, nekoliko kriški svežeg đumbira i mirin.

Brzo isperite lososa pod mlazom tekuće vode i odstanite sve ostale kosti. Nakon toga ostrim nožem isecite na komade čuvajući kožu.

Stavite lososa u posudu i pokrijte ga Terijaki sosom. Pokrijte streč folijom i ostavite da se marinira na hladnom mestu na nekoliko sati ne zaboravljajući da okrećete sa vremena na vreme.

Nakon što marinirate, posušite filete lososa kuhinjskom krpom.

Zagrejte ulje u tiganju na srednje jakoj vatri.

Dodajte filete lososa sa kožom na dole i pritisnite centar fileta na otprilike 30 sekundi da se zapečate kako biste izbegli stvrdnjavanje.

Kuvajte 2 minute, okrenite ih i kuvajte još dve minute.

Dodajte 1 supenu kašiku sakea u tiganj, pokrijte poklopcem i dinstajte otprilike 30 sekundi.

Sklonite poklopac i okrenite filete, nakon čega dodajte Terijaki sos. Kada sos počne da ispušta mehuriće, kašikom zalijte filete sosom. Kada se količina sosa smanji do otprilike 2-3 supene kašike, iskljulite ringlu.

Prebacite lososa u tanjir za serviranje, lososa zalijte sosom iz tiganja.

Garnirajte svežom salatom, poželjno sa noticom kiselosti koja se dobro kombinuje sa slatkoćom lososa: na primer salata od kupusa ili zelena salata, salata od radiča.

Losos sa klasičnim Terijaki sosom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti