Način pripreme
1, Pripremite terijaki sos mešajući i muteći dobro sve nabrojane sastojke za nejga. Kuvajte na tihoj vatri pri otvorenom poklopcu 5 minuta ili dok se blago ne zgusne. Po želji možete da ga napunite u kuhinjsku cuclu, nakon što se blago prohladi i tako ćete lako moći da ga nanesete na predjelo koje ćemo napraviti.
2. Za ćuftice sameljite u blenderu suvi integralni hleb sa belim lukom i listićima peršuna. Odvojeno sameljite tikvicu sa pečurkama, očišćenim vlažnom krpom ili oljuštenim, ali ne opranim vodom, da se ne bi napile vode. Ne treba da se pretvore u kašu već u sitne parčiće. Stavite ih u mleveno meso zajedno sa jejetom. smesom od hleba, biberom, solju i rikotom.
3. Zamesite dobro i ostavite u frižider da se stegne i da se dobro začini. Ponekad ostavljamo tokom jedne noći sledećeg dana su aromatičnije.
4. Skuvajte farfale testeninu u posoljenoj vodi i ocedite. Možete da promešate sa malo maslinovog ulja, da se ne zalepi i ne isuši, dok se hladi.
5. Od smese za ćuftice oblikujte loptice veličine oraha ili malo veće. Uradite to sa blago nakvašenim dlanovima, da se ne lepi. Uvaljajte u brašno i pržite u zagrejanom ulju na umerenoj vatri dok ne dobiju zlatastu preplanulost.
Gotove ćuftice izvadite na kuhinjski ubrus.
6. Da biste montirali vaše efektne praznične zalogaje uzmite oko 20 čačkalica ili malih drvenih šiševa. Probodite prvo trakicu farfale, posle list svežeg bosiljka i na kraju ćufticu. Prelijte terijaki sosom vaše praznične zalogaje sa ćufticama, farfale i servirajte na vašu prefinjenu trpezu.
Prijatno i srećni praznici!