Karaš u teglama

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
171
312
29/01/2020
"Sigurno i vi, kada čujete reč meze, jedva da zamislite karaša u teglama, ali kada ga probate, počećete da mislite"
Priprema60 min.
Kuvanje200 min.
Ukupno260 min.
Porcije30
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano174
  • Pregledi tokom meseca6
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • karaš - 3.5 kg (očišćena riba)
  • ulje - 400 ml
  • sirće - 250 / 300ml
  • so - po ukusu
  • biber - 1 paket zrna
  • piment - 1/2 kesice
  • lovorov list - 2 - 3 lista
  • beli luk - 1 glavica
  • paradajz pire - 1 kutija
  • kumin - 1/3 kesice sitno mleven
  • kiseli krastavčići - 1/3 tegle (isečeni na kolutove)
  • crvena paprika - 1/3 tegle, marinirana (nasečena)
  • pasulj - 300 g veoma dobro skuvan
  • grašak - malo, smrznut
  • peršun - 1 veza
* merne jedinice

Način pripreme

Ribu očistite veoma dobro od krljušti, odsecite glave i izvadite unutrašnje organe. Nakon toga je dobro operite hladnom vodom. Nožem odsecite rep, peraja i škrge.

Karaše isecite na komade veličine oko 4 cm i stavite ih u veliki duboki pleh, posolite po ukusu i prelijte sa 400 ml ulja i oko 250-300 ml kvalitetnog vinskog sirćeta., pap dodajte jednu kesicu biber u zrnu, malo pimenta i 2-3 lovorova lista (po želji).

Promešajte dobro, umotajte aluminijumskom folijom i pecite 3 sata u slaboj rerni (oko 150 stepeni).

Nakon toga sklonite foliju i pecite na 200 stepeni još 20 minuta. Isključite rernu i ostavite pleh unutra dok se potpuno ne ohladi (preko noći). Nemojte da dodajete nikakvu vodu.

Za ovu količinu pripremite 1 teglu paradajz pirea u koji dodajte 1/3 kesice fino mlevenog kumina, 1/3 teglice (800 ml) kiselih krastavčića (nasečenih na kolutove), marinirana crvena paprika (po želji, isečena na parčiće), 300 g veoma dobro skuvanog pasulja i malo smrznutog graška. Po želji, možete dodati i beli luk u čenovima i sitno seckani peršun.

Pripremite teglice i ribu stavljajte u njih u redovima i čvrsto pritisnite. Između svakog reda stavite po kašiku pirea i po malo od ostalih začina i dodataka.

Napunjene tegle prelijte sa 1-2 kašike marinade iz pleha.

Gotove teglice sa mariniranom ribom treba da odstoje 2 meseca.

Prema ovom receptu možete konzervirati i druge vrste ribe sa mnogo kostiju, kao što su skobalj, deverika, babuška...

Ovako konzervirana riba je izuzetno meze uz sva pića, a posebno uz rakiju ili mastiku! Vaši gosti će naprosto obožavati karaša u teglama!

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar