Način pripreme
Ribu očistite veoma dobro od krljušti, odsecite glave i izvadite unutrašnje organe. Nakon toga je dobro operite hladnom vodom. Nožem odsecite rep, peraja i škrge.
Karaše isecite na komade veličine oko 4 cm i stavite ih u veliki duboki pleh, posolite po ukusu i prelijte sa 400 ml ulja i oko 250-300 ml kvalitetnog vinskog sirćeta., pap dodajte jednu kesicu biber u zrnu, malo pimenta i 2-3 lovorova lista (po želji).
Promešajte dobro, umotajte aluminijumskom folijom i pecite 3 sata u slaboj rerni (oko 150 stepeni).
Nakon toga sklonite foliju i pecite na 200 stepeni još 20 minuta. Isključite rernu i ostavite pleh unutra dok se potpuno ne ohladi (preko noći). Nemojte da dodajete nikakvu vodu.
Za ovu količinu pripremite 1 teglu paradajz pirea u koji dodajte 1/3 kesice fino mlevenog kumina, 1/3 teglice (800 ml) kiselih krastavčića (nasečenih na kolutove), marinirana crvena paprika (po želji, isečena na parčiće), 300 g veoma dobro skuvanog pasulja i malo smrznutog graška. Po želji, možete dodati i beli luk u čenovima i sitno seckani peršun.
Pripremite teglice i ribu stavljajte u njih u redovima i čvrsto pritisnite. Između svakog reda stavite po kašiku pirea i po malo od ostalih začina i dodataka.
Napunjene tegle prelijte sa 1-2 kašike marinade iz pleha.
Gotove teglice sa mariniranom ribom treba da odstoje 2 meseca.
Prema ovom receptu možete konzervirati i druge vrste ribe sa mnogo kostiju, kao što su skobalj, deverika, babuška...
Ovako konzervirana riba je izuzetno meze uz sva pića, a posebno uz rakiju ili mastiku! Vaši gosti će naprosto obožavati karaša u teglama!
Prijatno!