Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Pasta a la Norma (Pasta alla Norma)

Pasta a la Norma (Pasta alla Norma)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pasta a la Norma (Pasta alla Norma)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Miriše na testeninu i to ne bilo kakvu, već pastu ala Norma"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada (700 g)
  • paradajz - mesnati, dobro ureo
  • bosiljak - 4 struka (listovi)
  • rikota - 150 - 200 g
  • testenina - 300 g, kratka (mafalda, farfale, pene, fuzili...)
  • maslinovo ulje - 30 g + za pečenje patlidžana
  • so - oko 2 kašike
  • šećer - 1 prstohvat
  • biber - 1 - 2 prstohvata ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Patlidžan operite i isecite na krupne dugačke trake i stavite u posoljenu vodu na 30 minuta. Isplaknite ih, osušite i isecite na kocke.

2. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i zapecite povrće dok ne postane zlatasto, na kraju ga aromatizujte sa jednim čenom belog luka isečenog na kriške. Ne stavljajte beli luk na početku, da ne zagori i ne bude gorak.

3. Za sos od paradajza iseckajte ili isecite ne kriške preostala dve čena belog luka. Stavite ih da se zaprže u 30 g maslinovog ulja, dok ne puste svoju aromu, ali ne da potamne. Sipajte paradajz, prethodno oljušten i samleven. Začinite prstohvatom šećera, solju po ukusu, biberom i sa pola listova svežeg bosiljka - iskidanih na krupno.

Kuvajte 20 minuta na tihoj do umerenoj vatri.

4. Za to vreme stavite da provri voda za pastu sa kašičicom soli. Ja sam koristila mafaldu, ali i druge vrste finije i kraće testenine odgovaraju. Kuvajte onoliko minuta koliko je naznačeno na pakovanju, pri čemu je dobro da je ostavite al dente.

5. U kipući sos dodajte malo vode u kojoj se kuvala testenina. Ona je bogata skrobom, zgusnuće ga i dati dobru teksturu.

6. Gotovu testeninu ocedite i pomešajte sa kockama patlidžana. Rasporedite u porcije i svaku prelijte sosom od paradajza. Odozgo preko paste a la Norma nasumično stavite rikotu i iskidane preostale listove aromatičnog bosiljka.

Servirajte pastu ala Norma (Pasta alla Norma) odmah dok je topla.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: