Način pripreme
1. Patlidžan operite i isecite na krupne dugačke trake i stavite u posoljenu vodu na 30 minuta. Isplaknite ih, osušite i isecite na kocke.
2. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i zapecite povrće dok ne postane zlatasto, na kraju ga aromatizujte sa jednim čenom belog luka isečenog na kriške. Ne stavljajte beli luk na početku, da ne zagori i ne bude gorak.
3. Za sos od paradajza iseckajte ili isecite ne kriške preostala dve čena belog luka. Stavite ih da se zaprže u 30 g maslinovog ulja, dok ne puste svoju aromu, ali ne da potamne. Sipajte paradajz, prethodno oljušten i samleven. Začinite prstohvatom šećera, solju po ukusu, biberom i sa pola listova svežeg bosiljka - iskidanih na krupno.
Kuvajte 20 minuta na tihoj do umerenoj vatri.
4. Za to vreme stavite da provri voda za pastu sa kašičicom soli. Ja sam koristila mafaldu, ali i druge vrste finije i kraće testenine odgovaraju. Kuvajte onoliko minuta koliko je naznačeno na pakovanju, pri čemu je dobro da je ostavite al dente.
5. U kipući sos dodajte malo vode u kojoj se kuvala testenina. Ona je bogata skrobom, zgusnuće ga i dati dobru teksturu.
6. Gotovu testeninu ocedite i pomešajte sa kockama patlidžana. Rasporedite u porcije i svaku prelijte sosom od paradajza. Odozgo preko paste a la Norma nasumično stavite rikotu i iskidane preostale listove aromatičnog bosiljka.
Servirajte pastu ala Norma (Pasta alla Norma) odmah dok je topla.
Prijatno!