Način pripreme
Špageti a la Norma je tipičan sicilijanski recept. Tamo svaka kuća ima svoj recept i svaka misli da je originalan. Može da se napravi sa belim lukom ili lukom, patlidžanom isečenim na krugove ili kocke, mlevenim paradajzom ili isečenom, rikotom slanom ili neslanom.
Prema italijanima sve ima značaja za dobijanje tanjira sa ukusnom testeninom. Njeno ime alla Norma dolazi od usklika jednog italijanskog pesnika i kompozitora Nina Martolija koji je pokušavajući da je dozove rekao - to je kao da gledaš Normu, imajući u vidu veliku uspeh Belinijeve opere!
Jedan od patlidžana isecite na tanke krugove, drugi prepolovite. Zagrejte suncokretovo ulje i ispržite patlidžan. Izvadite fa na kuhinjski ubrus, da se ocedi suvišno ulje.
U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje, sipajte mleveni paradajz, možete da stavite i jadan isečen na male kocke. Začinite solju i izdašnim prstohvatom šećera. Kuvajte sos dok se ne zgusne. Sklonite posudu sa vatre i začinite istucanim čenom belog luka i isečenim listovima mente. Dodajte isprženi patlidžan.
U kipućoj vodu skuvajte špagete prema uputstvu na pakovanju. Procedite ih i odmah sipajte u sos od paradajza. Stavite posudu ponovo na vatru na kratko i rastresite dok se sastojci ne homogenizuju.
U tanjire stavite polovine patlidžana, a odozgo špagete. Garnirajte sa parčetom rikote i svežim listovima mente. Servirajte odmah!