Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Mlečna salata»Zimska mlečna salata sa kiselim krastavčićima i kinoom

Zimska mlečna salata sa kiselim krastavčićima i kinoom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Zimska mlečna salata sa kiselim krastavčićima i kinoom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Zma ima svoju čar i deo nje se krije u ovoj salati sa kiselim krastavčićima i kinoom"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 2 tegle, od 1 kg, domaće kiseljeno
  • kefir - 2 kašike (po receptu)
  • kinoa - 1 šolja, skuvana, crvena
  • kiseli krastavčići - 13 komada
  • kiseli krastavčići - oko 20 komada, bejbi, za aranžiranje
  • orasi - 1 izdašna šaka
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • mirođija - 1 - 2 kašike - sveža
  • masline - 6 - 7 komada, kalamata, za aranžiranje
  • maslinovo ulje - 3 kašike
  • mirođije - sveža, za aranžiranje
  • so - po ukusu
  • hlepčići - integralni
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo spremamo ceđeno kiselo mleko. Za taj cilj preferiram domaće jer zna da nema dodatih sastojaka.

Stavljamo ga u gazu i ostavljamo da se ocedi tokom noći.

Pre nego što skuvamo kinou treba da je dobro isplaknemo, kad se uverimo da je sloj saponina sa semenki odstranjen.

Nakon što je natopimo isplaknemo je dobro.

Skuvamo je u vodi u odnosu 1 prema 1 i po. Za šolju kinoe je neophodno oko šolja i po vode da vri na slaboj vatri.

Ona krčka lagano oko 15 minuta, nakon toga se dodaje prstohvat soli.

Orahe takođe natopimo uveče u hladnoj vodi i isplaknemo nekoliko puta.

Osušimo ih i blendiramo ili narendamo na krupno rende.

U odgovarajućoj posudi pomešamo ceđeno kiselo mleko, 1-2 kašike kefira i začinjavamo pasiranim čenovima belog luka i sa malo soli.

Dodajemo na kocke isečene i oceđene kisele krastavčiće, orahe i kinou.

Promešamo dobro.

Sečemo integralne hlepčiće i po želji možemo blago da zapečemo kriške.

Namažite ih debelim slojem mlečne salate i aranžirajte zimsku mlečnu salatu sa kiselim krastavčićima i kinoom sa svežim strukovima mirođije, kriškama maslina i bejbi krastavčićima.

Savet: Kinoa je bogata proteinima, ugljenim hidratima, bvlaknima, ali takođe i mineralima kao što su gvožđe, fosfor, kalijum, natrijum i cink.

Ona ima visoku proteinsku vrednost, antioksidansna svojstva i visok sadržaj magnezijuma i kalcijuma.

Zato je važno da se zna da oni koji imaju netolerantnost ka mlečnim proizvodima mogu da unose kinou.

Kalcijum je veoma važan za kosti, mozak i nervni sistem, posebno kod trudnica!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: