bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Iverak u rerni sa tikvicama i belim lukom

Iverak u rerni sa tikvicama i belim lukom

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
14k4k4k
Iverak u rerni sa tikvicama i belim lukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
02/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Kuvanje38 min.
Ukupno53 min.
Porcije3
"Jedan sjajan način da spremite iverak u rerni, samo izvolite"

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Iverak se očisti od iznutrica i opere se temeljno. Po leđima (tamno deo) se prave tri ne mnogo duboka razreza oštrim nožem.

Ceo se maže maslinovim uljem, uključujući i u procepima i stomaku i soli se.

Široka posuda za pečenje, na primer pleh od rerne, se postavlja papirom za pečenje i maže se.

Tikvice i beli luk se seku na mnogo tanke kolutove i poređaju se, preklapajući se blago po celoj površini posude (beli luk se gurne između parčića tikvice).

Posipaju se sa još maslinovog ulja i sole se.

Peku se ne više od 10 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, samo treba da omekšaju.

Posuda za pečenje se vadi i preko tikvica se stavlja velika riba iverak stomakom na dole. Ako s proceni da postoji rizik da se povrće prepeče previše gurne se ispod ribe.

Iverak se preliva belim vinom i sa još malo maslinovog ulja i peče se 25-28 minuta pri čemu se rerna pojačava do 220 stepeni.

Pečeni iverak je gotov kada u procepima nema tečnosti ili je ima sasvim malo.

Raskošna pečena riba se servira topla sa dobrim belim ili penušavim vinom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: