Praznična torta od ananasa

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
8891
3
02/02/2020
"Kada je povod specijalan, ali zaista specijalan - bacite se na ovu raskošnu prazničnu ananas tortu - s njom će biti i nezaboravan "
Priprema50 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno70 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano68
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • za koru
  • brašno - 3 šolje, prosejano
  • šećer - 1 šolja, ja koristim braon
  • orasi - 1 šolja, bademi, isečeni na sitno
  • prašak za pecivo - 1 kašičica, može i soda bikarbona
  • cimet - 1 kašičica i 1 vanila
  • jaja - 4 komada, sa sobne temperature
  • ulje - 3/4 šolje
  • banane - 4 - 5 komda, izgnječene, zavisi od njihove veličine
  • ananas - 1 šolja, isečen na sitno, iz konzerve
  • za krem
  • krem sir - 200 g
  • maskarpone 200 g (može rikota ili sitan sir)
  • pavlaka - 400 ml, tečna
  • maslac - 125 g
  • šećer u prahu - 1 i 1/2 - 2 šolje, po ukusu
  • vanila - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo suve sastojke za koru i dodajemo im tečne - odnosno umućena jaja, banane, ananas, isečen na kocke i na kraju ulje. Mešamo dobro dok se ne dobije ujednačena smesa, može da se meša i mikserom.

Podelimo u posude na 3 jednaka dela i pečemo u posudi za pečenje prečnika 24-25 cm na papiru u prethodno zagrejanoj rerni na 170-180 stepeni oko 20 minuta, dok čačkalica ne bude suva.

Može da se ispeče jedna kora, i nakon što se ohladi da se podeli na tri dela.

Dok se kore peku, mutimo maskarpone sa krem sirom i postepeno dodajemo i pavlaku, maslac, šećer u prahu i vanilu.

Prelazimo na sklapanje ananas torte - dobro se namaže se kremom između kora, sa strane i odozgo.

Između kora posipamo krokan, moj je samo od šećera, ali može i sa veoma sitno isečenim ispečenim orasima, bademima - po želji.

Dekorišemo krokanom i sušenim ananasom - sečemo jedan ananas na kolutove, ljuštimo ga i sušimo u rerni na 50-70 stepeni na papiru za pečenje, kad se prosuše sklanjamo papir.

Nisam prelila kore, jer su bile sveže, a u principu one su sočnije od voća.

Ako želite možete da ih naprskate preostalim sokom iz konzerve.

Dobro je da pre konzumacije praznična ananas torta odstoji bar 10 sati.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar